x

Problemi sa štiklama? Riješite ih lako!

Sve pripadnice ženskog pola znaju kakve muke mogu da naprave visoke potpetice. Ipak, toliko ih volimo da smo spremne za svakakve žrtve zarad dobrog izgleda! Ipak, ne mora da bude tako!

Pogledajte korisne savjete kako da spriječite i riješite tipične probleme sa visokim štiklama!

 

Preuske cipele

 

Naravno, ako su cipele od prirodne kože, brzo će se razvući i prilagoditi vašem stopalu. Ali šta raditi do tad ? Evo trika koji će ubrzati proces ! U bocu za pumpicom sipajte vodu u kojoj se razblažile omekšivač za veš, poprskajte unutrašnjost cipel, obujte ih na deblje čarape i nosite po kući.

 

Raširene cipele

 

Obuća od prirodne kože se s vremenom širi i vrlo lako cipele koje su savršeno pristajale vašem stopalu mogu postati preširoke. Ovaj problem je posebno izražen kad anosite cipele na najlon čarapu. Cipele ne stisne dovoljno stopalo, pa vam obuća spada pri svakom koraku, što zna da bude jako itritirajuće, ali i opasno ukoliko ste odlučile da noć provedte đuskajući ! Silikonski ulošci za obuću, između ostalog, mogu lako riješiti i ovaj problem. Stavite ih ispod jastučića stopala ili ispod pete. Podići će stopali i ,,popuniti`` cipelu i problem je riješen !

 

Nažuljani jastučići stopala ili peta

 

Zbog previsoke štikle ili lošeg pada obuće nije rijetko da vas cipela nažulja na jastučićima stopala. Ovo je ipak dio stopala koji nosi cijelu težinu tijela.

 

Kako bi spriječile nastanak žulja i uklonile bol koristite silikonske jastučiće za obuću specijalizovane za ovaj dio stopala. Možete ih naći u svakoj bolje opremljenoj drogeriji. Slični ulošći postoje i za zaštitu peta od klizanja i trenja koje uzrokuje stvaranje žulja.

 

Znojenje stopala

 

Znojenje može biti uzrokovano različitim faktorima, a najčešće su to kalum obuće i njihov materijal. Vještački materijali ne dozvoljavaju stopalu da ,,diše``, dok preuska obuća i neodgovarajući kalup previše stiskaju prste koji se zbog toga dodatno griju i znoje. Rješenje je jednostavno - Izbjegavajte vještačke materijale poput gume i vještačke kože u toplim godišnjim dobima i ostavite ih za zimu, dok ljeti birajte obuću od prirodnih materijala. Posebno je bitno da unutrašnjost bude obložena kožom ili tkaninom.Takođe, prije nego što se obujete možete stopala naprskati proizvodom za smanjenje znojenja koje možete naći u bolje opremljenim drogerijama. Ovo bi posebno trebalo da radite ako nosite obuću na bosu nogu. Ako nosite čarape, neka one budu pamučne !

 

Izvor: Kolektiv.me/ekskluziva.ba

KOMENTARI
0

Morate biti registrovani i prijavljeni kako biste komentarisali sadržaj.