x

Prodat BlackBerry za 4.7 milijardi dolara!

Kompanija BlackBerry prodata je za 4.7 milijardi dolara grupi najvećeg akcionara - Fairfaxu.

Kompanija BlackBerry prodata je za 4.7 milijardi dolara grupi najvećeg akcionara - Fairfaxu.

Kanadska kompanija saopštila je 23. septembra da je pismo o namjerama potpisano i da će njeni akcionari dobiti devet dolara u kešu za svaku akciju.

Direktor Fairfaxa, Prem Votsa, je bivši član upravnog odbora koji posjeduje 10 odsto kompnaije BlackBerry. Votsa je podnio ostavku kada je BlackBerry prošlog mjeseca saopštio da razmatra prodaju kompanije.

Prije dva dana, BlackBerry je saopštio da će otpustiti 4.500 zaposlenih, ili do 40 odsto od ukupnog broja, u nastojanju da se izbori sa velikim gubicima i padom prodaje novih modela telefona. Kanadska kompanija je navela da očekuje gubitak između 950 i 995 miliona dolara u drugom kvartalu.

Uveliko reklamirani novi model BlackBerry Z10 ranije ove godine, naime, nije uspio da pokrene prodaju kompanije, kao ni kasniji model Q10. BlackBerry je takođe saopštio da razmatra ``strateške alternative``, uključujući moguću prodaju kompanije.

Akcije kompanije na njujorškoj berzi pale su odmah nakon objavljivanja vijesti za 19 odsto i sada iznose 8,50 dolara. BlackBerry sada drži manje od pet odsto američkog tržišta, na kome su do prije nekoliko godina imali skoro polovinu svih prodatih pametnih telefona.

Međutim, od dolaska kompanije Apple sa iPhone modelima i Samsunga sa svojim Android uređajima, te dvije kompanije preuzele su primat. Ipak, BlackBerry još uvijek drži dobar dio tržišta u Evropi i u Aziji.

Izvor: tanjug.rs/ekskluziva.ba

KOMENTARI
0

Morate biti registrovani i prijavljeni kako biste komentarisali sadržaj.