x

Pronađen astrofizički neutrino!

Međunarodni tim znanstvenika objavio je prvi čvrst dokaz o postojanju astrofizičkog neutrina, iznimno visokoenergetske čestice koja dolazi iz udaljenih regija naše galaksije ili čak dalje, iz drugih galaksija.

Ovo otkriće vodit će novim načinima istraživanja svemira. Znanstvenici su u svom istraživanju, koje je objavljenou časopisu Science, izvijestili o opažanju 28 iznimno visokoenergetskih čestica i procijenili su da je barem polovica tih čestica došla iz udaljenih, iako neidentificiranih, visokoenergetskih izvora.

Ovo nam je otvorilo novi pogled na svemir“, kaže dr. Gary Hill, profesor na Odsjeku za kemiju i fiziku na Sveučilištu Adelaide. „Ovo otkriće utire put novoj grani astronomije koju možemo koristiti pri istraživanju udaljenih galaksija i šire.

Neutrini su bili promatrani tijekom razdoblja između svibnja 2010. godine do svibnja 2012. godine s IceCube Neutrino opservatorija, detektora čestica koji se nalazi ispod leda Antarktike na Južnom polu. U taj projekt uključen je međunarodni tim znanstvenika koji je okupio 250 fizičara i inženjera iz SAD-a, Njemačke, Švedske, Belgije, Švicarske, Japana, Kanade, Ujedinjenog Kraljevstva, Koreje, Novog Zelanda i Australije, pod vodstvom Sveučilišta Wisconsin – Madison.

Ovo je prvi indikator postojanja visokoenergetskih neutrina izvan našeg Sunčevog sustava“, objašnjava profesor Francis Halzen, glavni istraživač na IceCub Neutrino opservatoriju te profesor fizike na Sveučilištu Wisconsin – Madison. „Vrlo smo zahvalni što smo napokon vidjeli ono za čim smo tragali.

Neutrini su subatomske čestice koje gotovo nemaju masu. Vrlo rijetko dolaze u kontakt s materijom, te bi mogli prenositi informacije o procesima visoke energije i o najudaljenijim fenomenima svemira. Milijarde neutrina svake sekunde prolaze kroz svaki centimetar kvadratni naše Zemlje, no većina neutrina vuče podrijetlo od Sunca ili iz Zemljine atmosfere. Astrofizički neutrini vrlo su rijetki i dugo se teoretiziralo da mogu pružiti uvid u potencijalne izvore kozmičkih zraka, čestica s najviše energije od svih čestica koje smo promatrali.

Također je glavni analitičar podataka i provodi značajno vrijeme na Sveučilištu Wisconsin – Madison proučavajući i analizirajući rezultate projekta. Istraživači Mark Aartsen, Sally Robertson i dr. Ben Whelan sa Sveučilišta Adelaide fokusiraju se na unaprjeđivanje analize podataka. „Počeli smo razvijati novu metodu analize podataka s ciljem razumijevanja lokacije i prirode izvora tih neutrina“, završava dr. Hil.

Izvor: znanost.geek.hr/ekskluziva.ba

KOMENTARI
0

Morate biti registrovani i prijavljeni kako biste komentarisali sadržaj.