x

Protesti se proširili: Nezadovoljstvo u bh. gradovima!

Ispred zgrade Vlade Kantona Sarajevo se okupilo oko 150 građana. Oni su gađali jajima i kamenicama zgradu Vlade i pri tom razbili prozorsko staklo. Drugih incidenata nije bilo, a policija nije imala intervencije.

Promet se odvija nesmetano a predstavnik skupa Nihad Aličković je kazao da su građani spremni blokirati i promet. Ponosan je, kaže, na Tuzlake koji se bore za svoja prava, a Sarajlije je teško probuditi jer ``u Sarajevu još ima kruha``. Građani su prekrili automobil Vlade Kantona Sarajevo platnom na kojem piše ‘’niko ne smije da vas bije“. Automobil su okitili zastavama s ljiljanima.

Građani glavnog grada BiH pozivaju na masovnije prosvjede, uzvikujući parole ``Lopovi napolje`` i ``Vi ste banda``...

``Mi smo kolektivno nezadovoljni i nesretni u ovoj državi. Treba se stati jednom u kraj kriminalu, korupciji i ugnjetavanju građana``, kazala je građanka Latifa Tajić, te dodala da će ispred zgrade Vlade KS ostati do kraja.

Na prosvjedima je i Sarajlija Sanjin Čepalo.

``Tuzli je potrebna podrška. Nadam se da će se narod u BiH napokon probuditi. Kao što čujem, demonstracije su u svim većim gradovima BiH, u Bihaću, Mostaru, Zenici``, rekao je on.

Zeničani se okupili ispred zgrade Vlade ZDK-a, policija baca suzavce

I Zenica podržava prosvjede, oko 13 sati blizu stotinu Zeničana se okupilo ispred zgrade Vlade ZDK-a kako bi pružili podršku Tuzlacima koji već drugi dan prosvjeduju zbog obespravljenih radnika, a broj okupljenih građana se povećava.

Kako javljaju mediji ministri iz zgrade Vlade su već počeli napuštati svoja radna mjesta.

Nitko se ne obraća javnosti, odgovora iz Vlade nema a prosvjednici uzvikuju ``Lopovi, izađite napolje``.

Policijski službenici MUP-a ZDK raspoređeni su oko zgrade i osiguravaju prosvjede.

Nepoznati muškarac je izazvao incident na ovim mirnim prosvjedima jer je, izlazeći iz zgrade Vlade ZDK-a, udario jednog prosvjednika što je kod građana izazvalo negodovanje, te je morala intervenirati policija kako bi smirila situaciju.

Prosvjednici napali zgradu Vlade u Bihaću

Na Gradskom trgu u Bihaću danas se samoinicijativno okupilo oko stotinjak građana u znak podrške prosvjedima u Tuzli. Potom su zajedno krenuli prema zgradi Vlade Unsko-sanskog kantona (USK), gdje su zviždanjem i povicima iskazali svoje nezadovoljstvo općim stanjem u BiH.

Pred Vladom ih je dočekalo još okupljenih građana, tako da se prema slobodnoj procjeni tamo nalazi oko 300 nezadovoljnih ljudi, kao i veliki broj policajaca koji osiguravaju zgradu.

Prisutni su simbolično bacali grudve na zgradu Vlade USK-a, ali nema materijalne štete.

Ispred Vlade se kratko pojavio predsjedavajući Skupštine USK-a Farko Hodžić, koji je kazao prosvjednicima da će razgovor prenijeti nadležnima, ali da u ovom trenutku jednostavno nema nikoga tko bi se mogao obratiti.

Savjetnik premijera USK-a Mahir Midžić obratio se jednoj skupini prosvjednika s prijedlogom da se formira radna grupa, koja bi se uputila kod premijera na sastanak. Međutim, nezadovoljna masa izgurala ga je nazad prema Vladi, ne želeći uopće da čuju prijedlog, jer ga, kako se čulo, smatraju ``praznom pričom``.

Potom je pokušan ulazak u zgradu Vlade, te je došlo do naguravanja sa policijom, nakon čega su demonstranti počeli bacati jaja.

Mostar će se pridružiti prosvjedima u 16 sati?!

Kako doznaje Bljesak.info, prosvjed podrške Tuzli trebao bi se održati na Španjolskom trgu u 16 sati.

Neformala grupa mladih ljudi (R)EVOLUCIJA+, koji su bili organizatori studentskih prosvjeda u šest bh. gradova (21. prosinca), pozivaju prvenstveno sve studente. ali i sugrađane na ove prosvjede podrške.

Izvor:Bljesak.info

KOMENTARI
0

Morate biti registrovani i prijavljeni kako biste komentarisali sadržaj.