x

RECEPT: Napravite sami ovaj preukusni sladoled!

Sladoled je omiljena poslastica mnogih, a najviše se konzumira tokom ljeta, kada nam sjajno posluži za osvježenje. 

Uz pomoć ovog recepta, napavite ovaj preukusni sladoled, koji je gotov u tri koraka.

 

Sastojci: 

- 100g tamne čokolade (70 posto kakaa) izlomljenu na komadiće

- 300ml punomasnog mlijeka

- 85g šećera

- 3 žumanca

 

- 300 ml slatke pavlake

- 6 korneta

 

Priprema: 

 

1.Stavite komadiće čokolade i mlijeko u lončić, zagrijavajte na laganoj vatri miješajući, dok se ne stvori glatka jednolika smjesa. Sklonite sa vatre i ostavite da se ohladi.

 

2.Miješajte šećer i žumanca u gustu smjesu, potom ih prelijte u lončić i dodajte otopljenu čokoladu. Sve zajedno kuvajte na laganoj vatri uz neprestano miješanje, dok se smjesa ne sjedini. Način na koji ćete provjeriti željenu gustoću je da drvenu kašiku umočite u smjesu, kada se smjesa ne odvaja od kašike, znači da je gotova.

 

3.Kremu ostavite da se hladi povremeno miješajući, kako bi spriječili nastanak kore na vrhu. Izmutite šlag od slatke pavlake i sjedinite ga s čokoladnom kremom. Smjesu stavite u zamrzivač dva sata, dok se u potpunosti ne stvrdne. Zamrznuto ubacite u blender i miksajte dok ne dobijte gustu, ljepljivu teksturu. Potom poslužite.

 

Savjet: U sjedinjenu čokoladnu smjesu i izmućenu pavlaku po želji možete dodati mljevene orahe, bademe ili zamzrnuto voće. Prije posluživanja čokoladne kornete na kratko možete umočiti u rastopljenu čokoladu i posipati cimetom, narendanom bijelom čokoladom ili ako ste skloni novim ukusima s mljevenom ljutom papričicom.

 

Izvor: Kolektiv.me

KOMENTARI
0

Morate biti registrovani i prijavljeni kako biste komentarisali sadržaj.