x

Renault demonstrirao nadmoć 4CONTROL sustava!

Talisman piše novo poglavlje za francuski Renault, ali i predstavlja korak dalje za čitavi segment klasičnih trovolumenskih limuzina. Osim impresivnim dizajnom, izdvaja se pametnim pogonom koji koordinira nekoliko tehnologija kako bi omogućio nekada nezamislivo – automobil s višestrukim karakterom, koji se mijenja pritiskom tipke.

Ovisno o vozačevom trenutnom raspoloženju, ali i uvjetima na cesti, Talismanov pogon spreman je prilagoditi se pružajući u svakom momentu vrhunski vozački užitak, što je prije svega zasluga hvalevrijedne opreme koju je Renault prvi i trenutno jedini ugradio u neku limuzinu D segmenta. Radi se o sustavu upravljanja četirima kotačima 4CONTROL u kombinaciji s elektroničkim nadzorom rada amortizera, čijom je primjenom Talisman postao jedini automobil u klasi u kojem je učinkovito usklađen rad dva elementa koji imaju važnu ulogu u voznim svojstvima automobila – upravljač i ovjes.

 

Činjenica da se automobil može „skratiti“ ili „produljiti“ zvuči poput magije, no zapravo je riječ o spomenutom 4CONTROL sustavu koji omogućava da se, ovisno o odabranom načinu rada, pri manjim brzinama stražnji kotači zakreću u suprotnom smjeru od prednjih (do kuta od 3,5 stupnjeva), što stvara dojam kraćeg međuosovinskog razmaka i bolju upravljivost, dok se pri većim brzinama stražnji kotači zakreću u istom smjeru poput prednjih i tako pozitivno utječu na stabilnost, dojam sigurnosti, udobnost i kontrolu tako da imate dojam da se automobil „obavija“ oko vas. Na zavojitim cestama možete upravljač okrenuti malo više bez ugrožavanja stabilnosti i ravnoteže, budući da se amortizeri ukrućuju kako bi se smanjilo naginjanje karoserije.

 

Izvor: automobili.dnevnik.hr/ekskluziva.ba

KOMENTARI
0

Morate biti registrovani i prijavljeni kako biste komentarisali sadržaj.