x

Riješite se uporne GLAVOBOLJE uz pomoć ovih pet namirnica!

Iako su mnogi prehrambeni proizvodi poput kofeina, čipsa i nekih mliječnih proizvoda na glasu kao potencijalni uzroci glavobolje, postoji i ogroman broj namirnica koje mogu spriječiti ili oslabiti vašu migrenu.

U nastavku saznajte koje su neke od tih namirnica, ostavite tablete protiv bolova i bacite se na kuvanje!

 

Lisnato povrće

 

Spanać, kelj, rukola i zelena salata samo su neke od zelenih namirnica kojima se pripisuje smanjenje pojavljivanja učestalih hroničnih stanja, uključujući glavobolje i migrene. Npr. spanać je bogat vitaminima B2 i B6 te omega-3 masnim kisjelinama, koji dokazano ublažavaju migrene. Vitamin B2 (poznat i kao riboflavin) efikasan je kod ublažavanja učestalosti pojavljivanja glavobolja, kao i njihovog intenziteta i trajanja. Takođe, što je lisnato povrće tamnije to je veća njegova nutricionistička vrijednost!

 

Orašasti plodovi i sjemenke

 

Kada sljedeći put osjetite glavobolju posegnite za svojim omiljenim orašastim plodovima. Postoje dokazi da ljudi koji pate od učestalih glavobolja i migrena u organizmu imaju manje magnezijuma od ljudi koji ne pate od glavobolja. Stoga slobodno navalite na bademe, sjemenke, indijske oraščiće, sjemenke suncokreta, kikiriki i orahe kako biste dobili potreban magnezijum.

 

Jaja

 

Jedna od omiljenih namirnica za doručak ujedno je i odlično oružje za ublažavanje glavobolje. Budući da su bogata vitaminom B2, dva velika jaja sadrže čak 24% vaše dnevne potrebe za riboflavinom.

 

Cjelovite žitarice

 

Jedan od najjednostavnijih načina na koji možete izliječiti glavobolju je redovita konzumacija cjelovitih žitarica. Poznato je da nizal nivo šećera u krvi može pokrenuti migrenu, stoga nemojte preskakati obroke i svakako ubacite složene (zdrave) ugljenehidrate i vlakna u svoju ishranu kako bi duže ostajali siti i održali stabilan nivo šećera u krvi. U tome vam mogu pomoći heljda, ječam, pšenica, zob, hljebod cjelovitih žitarica, kvinoja, i uopšte proizvodi na kojima je naznačeno da sadrže 100% cjelovitih žitarica.

 

Riba

 

Jedno istraživanje u kojemu su učestvovale osobe s hroničnim glavoboljama pokazalo je kako povećanje unosa omega-3 masnih kisjelina može smanjiti pojavljivanje glavobolja i popraviti opšte stanje. Kako bi dobili svoju dozu omega-3 masnih kisjelina preporučaju se svježe ulovljene ribe iz hladnih voda kao što su losos, haringa, skuša, sardina i tuna.

 

Izvor: Kolektiv.me

KOMENTARI
0

Morate biti registrovani i prijavljeni kako biste komentarisali sadržaj.