x

Rudolf Stefanich: Izmislio uređaj koji zaustavlja buku!

“Šta takav uređaj znači u današnjem svijetu, ne treba objašnjavati – bez sumnje revoluciju u kvaliteti stanovanja, boravka u uredu, hotelu”, piše tjednik Globus koji je objavio priču o Stefanichu.

Rudolf Stefanich izumitelj je i dizajner koji je osmislio napravu za poništavanje buke Sono, a koja se jednostavno postavi iznutra na prozorsko staklo i dobije se toliko željena tišina makar pod prozorom bila autocesta. “Što takav uređaj znači u današnjem svijetu, ne treba objašnjavati – bez sumnje revoluciju u kvaliteti stanovanja, boravka u uredu, hotelu”, piše tjednik Globus koji je objavio priču o Stefanichu.

Porodica Stefanich su Gradišćanski Hrvati, a Rudolf trenutno živi u Šangaju. Uređaj Sono radi na sličnom principu kao slušalice koje poništavaju buku. Naprava ima mikrofon koji detektira i analizira buku izvana. Radi tako da reproducira buku, ali izvan faze: kad se buka izvana i zvuk iz Sona sretnu, poništavaju jedna drugu, objašnjava Stefanich dodajući: ‘Kao +1 i -1 koji rezultiraju ništicom’.

Sono, piše Globus, nudi još jednu nevjerojatnu pogodnost: korisnici mogu prilagoditi uređaj tako da izvana čuju samo ono što žele čuti, jer nekima ni potpuna tišina nije ugodna. Recimo mogu odabrati da samo uživaju u cvrkutu ptica, rominjanju kiše… No, ovaj atraktivni uređaj još uvijek se, piše Globus, ne može kupiti. Riječ je zasad o prototipu.

“U svojoj osnovi prototip koji sam napravio uspio je smanjiti buku u prostoriji za nekih 10 puta. Sono je prototip koji ima bazu u mogućem, ali na samom uređaju, da bi ga svi mogli koristiti, ima još posla, dodao je. Sono ima oblik oblutka, u obliku koncentričnih krugova upija i e-zagađenje, poput onoga što ga proizvode wi-fi uređaji. Uz pomoć Sona staklo prozora se zapravo pretvara u aktivni sustav blokiranja buke.

Izvor: seebiz.net/ekskluziva.ba

KOMENTARI
0

Morate biti registrovani i prijavljeni kako biste komentarisali sadržaj.