x

Rusi konačno priznali da su dopingovali sportiste!

Ruski zvaničnici su prvi put priznali postojanje doping programa koji su imali značajan utjecaj na neka velika svjetska takmičenja.

U izvještaju objavljenom 9. decembra se navodi da je u periodu od 2011. do 2015. godine dopingovano više od 1.000 ruskih sportista, a u intervjuu za New York Times, zvaničnici su priznali postojanje doping programa, ali su naglasili da država nema nikakve veze s tim.

 

``Bila je to institucionalna zavjera``, izjavila je Anna Anteseliocič, generalna direktorica ruske antitopinške agencije. Ona nije direktno umiješana u istragu, no, tvrdi da zvaničnici ruske vlade nisu imali veze s programom.

 

Osamdesetjednogodišnji Vitali Smirnov, vodeći sportski zvaničnik od sovjetske ere kojeg je ruski predsjednik Vladimir Putin zadužio da uvede reformu u antidopinški sistem, izjavio je da ne želi govoriti ``umjesto ljudi koji su odgovorni``.

 

``S moje tačke gledišta, kao bivšeg ministra sporta, predsjednika Olimpijskog komiteta, napravili smo mnogo grešaka``, rekao je Smirnov.

 

Smirnov je rekao da su doping aferu otkrila hakerska grupa Fancy Bear, koja je objavila medicinske podatke brojnih sportista širom svijeta. 

 

U julu je Svjetska antidopinška agencija WADA saopćila da je rusko ministarstvo sporta ``organizovalo, kontrolisalo i nadgledao`` manipulisanje uzorcima urina koje su davali ruski sportisti. Navodnos u korišteni so i kafa za manipulaciju uzoraka sportista koji su se takmičili na Olimpijadi u Londonu 2012. godine, Svjetskom prvenstvu u Moskvi 2013. godine te Zimskim olimpijskim igrama u Sočiju 2014. godine.

 

Rusija je osvojila 72 medalje u Londonu od čega 21 zlatnu, a 33 medalje u Sočiju od čega 13 zlatnih.

 

Ruski zvaničnici su prvobitno odbacili optužbe za doping, Međunarodni olimpijski komitet je pokrenuo disciplinski postupak, a Rusija je izgubila prava na domaćinstvo brojnih međunarodnih takmičenja.

 

Ruski sportisti imaju zabranu takmičenja koju je nametnula Međunarodna atletska federacija (IAAF).

 

Izvor: Klix.ba/ekskluziva.ba

KOMENTARI
0

Morate biti registrovani i prijavljeni kako biste komentarisali sadržaj.