x

SKANDALOZNO: Glavna nagrada kviza šokirala svijet!

Taman kad pomislimo da je u nepoštednoj borbi za televizijski rejting srozavanje ljudskog dostojanstva dostiglo dno, nešto nas ponovo iznenadi.

Za paksitanske TV gledaoce, takvo iznenađenje je predstavljala situacija kada je TV voditelj Amir Lijakat Husein u svom programu kao glavnu nagradu sretnim dobitnicima počeo poklanjati - napuštene bebe!

- ``Najprije sam bila šokirana. Nisam mogla da vjerujem da sam dobila malu djevojčicu. Bila sam strašno srećna``, kaže Sirija Bilkis, koja je bebicu staru dvije nedjelje osvojila u popularnoj emisiji ``Aman ramazan``.

Riječ je o pakistanskoj i muslimanskoj verziji programa ``Prava nagrada`` (``The prize is right``), gdje 500 učesnika iz publike osvaja nagrade za tačne odgovore na pitanja iz Kur`ana. To je mješavina vjerskog kviza i zabavne emisije, a koji se tokom mjeseca Ramazana emituje uživo po sedam sati dnevno.

Među obiljem vrijednih nagrada ima motocikala, mikrotalasnih pećnica, mašina za veš i frižidera, a nakon ``osvojene`` djevojčice, iduće nedjelje će glavnu nagradu predstavljati mali dječak.

``Za hrišćane je važan Božić, kada Djed Mraz svima donosi poklone. Za nas, muslimane, poseban praznik predstavlja Ramazan, tako da mi je drago da mogu ljude nagraditi i učiniti ih sretnim``, Kaže Husein, koji u Paksitanu važi za vjerskog učenjaka, TV megazvijezdu, pa čak i za seks simbol.

Između ostalog, on u svojoj emisiji i kuha, dok muškarci pjevaju vjerske himne i razgovaraju s djecom o vjerskim pitanjima, u bašti punoj zečeva, zmija i koza.

Svoju inicijativu za poklanjanje beba parovima bez djece, koja je u prvi mah mnoge šokirala, Husein brani kao humanu i izuzetno društveno korisnu.

U Pakistanu, naime, ne postoji zakon o usvajanju, niti se usvajanje zakonski priznaje, a bebe koje se nude kao nagrada obezbjeđuje NGO ``Čipa Velfer asosiejšn``, koja tvrdi da ih nalazi oko 15 mjesečno, napuštene na ulicama, u kantama za smeće, neke već mrtve ili osakaćene od životinja.

``Zašto da im ne omogućimo da prežive i da steknu lijep dom``, pita se šef organizacije Ramzan Čipa.

Husein dodaje i da se bebe zapravo ne poklanjaju, već dodjeljuju na starateljstvo odabranim parovima bez djece, koji su prethodno prošli neophodne provjere. Na sudu će morati ispuniti odgovarajuća dokumenta.

On smatra da je akcija višestruko društveno korisna, jer su takva djeca uglavnom osuđena da odrastu na ulici, gdje postaju lahak plijen terorista i ``materijal`` za bombaše samoubice. Ovako im se, kaže, pruža šansa da vode normalan život i izrastu u odgovorne građane.

Emisija ruši sve rekorde gledanosti, a Husein trlja ruke i već najavljuje slične programe namijenjene manjinskim vjerskim zajednicama hindusa, hrišćana i sika.

Izvor:nezavisne.com/ekskluziva.ba

KOMENTARI
0

Morate biti registrovani i prijavljeni kako biste komentarisali sadržaj.