x

SRBIJA U ŠOKU: Djevojčica od 13 godina čeka da se porodi, a tek kada vidite koliko godina ima otac djeteta!

Djevojčica stara tek 13 godina primljena je u subotu uveče u GAK ``Narodni front``, gdje će za dvije nedjelje postati majka, iako je još i sama dijete. Ovakav skandalozan slučaj maloljetničke trudnoće uznemirio je zaposlene u ``Frontu``, koji kažu daje tužno vidjeti dijete u takvoj situaciji.

- Primljena je u subotu. Došla je u pratnji roditelja. U 38. je nedjelji trudnoće i za dvije sedmice bi trebalo da se porodi. Zasad je sve u redu, jedino što je djevojčica uplašena. Njeni drugari idu u sedmi razred i igraju se, a ona treba da postane majka. Otac djeteta ima 15 godina - kaže izvor Kurira.

 

Inače, prema zvaničnoj statistici, tokom 2015. godine 2.293 maloljetne djevojčice su rodile, a njih 25 je bilo mlađe od 15 godina! Istovremeno, 631 je odlučila da bebu ne zadrži i izvršila je abortus, dok su dvije bile mlađe od 15 godina.

 

Direktorka GAK ``Narodni front`` dr Snežana Rakić podsjeća da je taj broj sigurno veći, jer zvanična statistika ne pokriva privatne bolnice, u kojima se takođe vrši prekid trudnoće i koje su upravo zbog toga i ``popularne``.

 

- Ono što se može vidjeti u praksi je da broj takvih trudnoća raste. Među njima je najviše onih djevojčica koje u tinejdžerskim danima ostanu trudne - navodi dr Rakić.

 

Što se tiče trudnoća djevojčica od 12, 13, 14 i 15 godina, ona kaže da se u ``Frontu`` jedan takav slučaj dogodi svake dvije godine, odnosno na svakih 14.000 porođaja.

 

- Ovakve trudnoće nose veliki rizik za majku i bebu, jer mladi organizam nije u potpunosti prilagođen trudnoći. Međutim, maloljetna lica ne mogu ništa da odluče bez saglasnosti roditelja, a često kriju trudnoću ili zbog neiskustva kasno i saznaju da su u drugom stanju, pa abortus nije opcija - ističe dr Rakić.

 

Zorana Mihajlović, predsjednica Koordinacionog tijela za rodnu ravnopravnost  i potpredsjednica Vlade, kaže da nezvanični podaci pokazuju da u Srbiji ima i do 16.000 maloljetničkih trudnoća godišnje.

 

- U 90 odsto slučajeva te trudnoće su neželjene, što dalje utiče na zdravlje tih djevojčica. One nisu u tom uzrastu ni fizički ni psihički spremne da budu majke. I djevojčice i dječake moramo da naučimo zrelom sek*ualnom ponašanju. Nema tu mjesta stidu, sramoti ili bilo čemu drugom, jer ovdje je u pitanju zdravlje naših najmlađih.

(Alo.rs)

KOMENTARI
0

Morate biti registrovani i prijavljeni kako biste komentarisali sadržaj.