x

STOL ZA 4. OBN TV

Ovaj tjedan ekipa najpopularnijeg kulinarskog showa u Bosni i Hercegovini  "Stol za 4" na čelu sa voditeljicom Milicom Blagojević nalazi se u Tuzli. Ove sedmice  za vrijednu glavnu nagradu bore se četiri dame, pripremajući vrhunske specijalitete. Samo jedna odnjih će uspjeti osvojiti simpatije svojih protukandidatkinja. Odaberite i vi svoju favoritkinju i pratite nas od ponedjeljka do četvrtka.

 

Prva kandidatkinja koja će ugostiti ostale takmičare i pokušati osvojiti vrijednu nagradu je Sanja a ovo su recepti njenih jela:

SALATA OD CELERA

 

SASTOJCI:

- 1 celer

- 150 gr oraha

- 1 čaša kisele pavlake

- 1 limun

- 1 zelena jabuka

- 1 mala kašika nane

 

Isjeckati sve sastojke i sjedinti, dodati pavlaku i limun. Služiti na listovina zelene salate.

 

 

ČORBA OD KELERABE I TANJIR U 5 BOJA

 

SASTOJCI:

 

- 1 keleraba

- 2 kašike integralnog brašna

- 100ml mlijeka

- 400 gr integralne riže

- kurkuma

- 300 gr bukovača

 

Kelerabu kuvati 15 minuta u vodi, a na kraju dodati brašno umućeno sa mlijekom. Rižu kuvati u vodi,dodati malo masl. ulja i kurkumu pri posluživanju.Bukovače takodje prodinstati na vodi i pri posluženju preliti maslinovim uljem.

 

NIŠESTA

 

SASTOJCI:

 

- nišesta

- voda

- cimet

- med

- sjeckana jabuka

- orasi

 

U vodi kuvati jabuku i dodati nišestu. Miješati dok se smjesa be zgusne. Zasladti medom i cimetom.

Ukrasiti orasima.

 

Druga takmičarka je Žarmen i ona će svojim kulinarskim umijećem pokušati osvojiti vrijednu nagradu a ovo su recepti njenih jela:

 

POVRTNA ČORBA I KUKURUZNI RAZLJEVAK

 

SASTOJCI:

- 5 pera mladog luka

- 1 keleraba

- 1 krompir

 

Sve isjeći na kockice i propržiti na masl. ulju. Dodati 2 povrtne kocke za supu. Dodati 1l vode i kuvati dok krompir ne omekša.

 

SASTOJCI:

- 100 gr kukuruznog brašna

- 50 gr griza

- 50 gr integralnog brašna

- 3 dcl mlijeka,2 jaja

 

Sve sjediniti,posolti, sipati u pleh i peći u rerni na 250 stepeni, oko 15 minuta.

 

TRIO

 

SASTOJCI:

 

- 500 gr purećeg karabatka

- malo senfa

- bijeli luk

- maslinovo ulje

- riža

- grašak

- mrkva

 

Pureće filete, premazati senfom i mješavnom začina. Na maslinovom ulju propržti bijeli luk. Propržti filete kratko i vaditi ih na tanjir. Bijeli luk i sok od fileta reducirati sa malo vode.Preliti preko fileta.

Rižu, mrkvu i grašak najprije propržiti, začiniti i doliti 2 šolje vode. Kuhati dok povrće ne omekša.

 

SLATKI TRENUTAK

 

SASTOJCI:

 

- 900 gr topsa

- 300 gr keksa

- 1 maslac

- 3 dcl mlijeka

- 100 gr oraha, lješnjaka, brusnica

- 100 gr kupina

- 100 gr višanja

 

Keks izlomiti, dodati ostale suve sastojke i izmiješati. Preliti mlijekom.Istopiti maslac i preliti,

sve dobro izmiješati. Staviti u kalup i ohladti. Nakon hlađenja preliti istopljenom čokoladom.

Višnje i kupine prokuvati, ohladiti i preliti preko serviranih komada kolača.

 

Treća kandidatkinja koja će pokazati svoje klinarske sposobnosti i nastojati  osvojiti nepca ostalih takmičarki je Adila. Ako želite spremiti neko od njenih jela ovo su recepti:

KUKURUZNA PITA SA ŠPINATOM

 

SASTOJCI:

 

- 3 jaja

- 2 dcl mlijeka

- 200 ml kiselog mlijeka

- 300 gr kukuruznog brašna

- 1/2 kg špinata

- 200 ml ulja

- 200 gr mladog sira

- prašak za pecivo

- maslac

 

Sjediniti sve sastojke, dobro umiješati , izliti u pleh i peći u rerni.

 

BAMIJA

 

SASTOJCI:

 

- 2 glavice luka

- 2 mrkve

- 1 veća paprika

- 1 patlidžan

- 1/2 kg teletine

- paradajz

- bamija

- bijeli luk

- maslinovo ulje

 

Sve sastojke isjeckati. Prvo prodinstati luk i brkvu, dodati papriku, patlidžan i teletinu.Nakon

nekoliko minuta dodati paradajz i bijeli luk, začiniti po želji, a pred sam kraj kuhanja dodati bamije.

 

 

BAKLAVA

 

SASTOJCI:

 

- 1 kg jufke

- 1/2 kg oraha

- 250 gr badema

- 250 gr lješnjaka

- 100 gr šećera

 

Sjediniti orahe, bademe,lješnjake i šećer. Svaku jufku premazivati uljemi posipati orasima.Kad sve jufke posložimo, baklavu peći u rerni, a na kraju zaliti agdom. Za agdu potrebno je prokuvati 1 kg šećera u 1l vode i 2 limuna.

 

Posljednja ovosedmična takmičarka koja će spremanjem svojih specijaliteta i kulinarskim vještinama pokušati osvojiti glavnu nagradu je Mejrema. Sviđa vam se neko od Mejreminih jela tu su i recepti za iste.

 

ČORBA OD KOPRIVE

 

SASTOJCI:

 

- 300 gr koprive

- crveni luk

- bijeli luk

- brašno

- 1/2 šolje riže

- maslac

- pavlaka

 

Kratko obariti koprivu i isjeckati. Na maslacu propržiti crveni i bijeli luk, dodati koprivu,promiješati i posuti brašnom. Kratko miješati, dodati 3 šolje vode,obarenu rižu i biozačin. Na kraju kuhanja ukrasiti

pavlakom.

 

ŠIŠ ĆEVAP

 

SASTOJCI:

 

- 1 kg ramsteka

- 600 gr crvenog luka

- crvena paprika svježa

- paprika crvena u prahu

- 2 veće mrkve

- paradajz svježi i pire paradajz

- lovorov list

 

Meso, luk i papriku isjeckati, te ih naizmjenično redati na štapiće i slagati u veliku šerpu. Dodati malo

ulja, propržiti,a zatim dodati ostale sastojke. Dinstati uz dolijevanje vode, dok meso ne omekša. Do

završetka kuhanja treva ispariti sva voda.

 

TUFAHIJE

 

SASTOJCI:

 

- 1 kg jabuka

- 1 kg šećera

- 1l vode

- limun

- vanilija šećer

- šlag pjena

- orasi

- malo mlijeka

 

 

Kuvati šećeri vodu. Jabuke oguliti i izdubiti. Spustiti jabuke u sirup i odmah zaliti sokom od limuna.Kad jabuke omekšaju, izvaditi ih iz sirupa,ohladiti i filovati sa mljevenim orasima skuvanim u malo mlijeka. Punjene jabuke zaliti sa malo sirupa i na svaku staviti jezgru oraha.

KOMENTARI
0

Morate biti registrovani i prijavljeni kako biste komentarisali sadržaj.