STOL ZA 4. OBN TV
Ovaj tjedan ekipa najpopularnijeg kulinarskog showa u Bosni i Hercegovini "Stol za 4" na čelu sa voditeljicom Milicom Blagojević nalazi se u Tuzli. Ove sedmice za vrijednu glavnu nagradu bore se četiri dame, pripremajući vrhunske specijalitete. Samo jedna odnjih će uspjeti osvojiti simpatije svojih protukandidatkinja. Odaberite i vi svoju favoritkinju i pratite nas od ponedjeljka do četvrtka.
Prva kandidatkinja koja će ugostiti ostale takmičare i pokušati osvojiti vrijednu nagradu je Sanja a ovo su recepti njenih jela:
SALATA OD CELERA
SASTOJCI:
- 1 celer
- 150 gr oraha
- 1 čaša kisele pavlake
- 1 limun
- 1 zelena jabuka
- 1 mala kašika nane
Isjeckati sve sastojke i sjedinti, dodati pavlaku i limun. Služiti na listovina zelene salate.
ČORBA OD KELERABE I TANJIR U 5 BOJA
SASTOJCI:
- 1 keleraba
- 2 kašike integralnog brašna
- 100ml mlijeka
- 400 gr integralne riže
- kurkuma
- 300 gr bukovača
Kelerabu kuvati 15 minuta u vodi, a na kraju dodati brašno umućeno sa mlijekom. Rižu kuvati u vodi,dodati malo masl. ulja i kurkumu pri posluživanju.Bukovače takodje prodinstati na vodi i pri posluženju preliti maslinovim uljem.
NIŠESTA
SASTOJCI:
- nišesta
- voda
- cimet
- med
- sjeckana jabuka
- orasi
U vodi kuvati jabuku i dodati nišestu. Miješati dok se smjesa be zgusne. Zasladti medom i cimetom.
Ukrasiti orasima.
Druga takmičarka je Žarmen i ona će svojim kulinarskim umijećem pokušati osvojiti vrijednu nagradu a ovo su recepti njenih jela:
POVRTNA ČORBA I KUKURUZNI RAZLJEVAK
SASTOJCI:
- 5 pera mladog luka
- 1 keleraba
- 1 krompir
Sve isjeći na kockice i propržiti na masl. ulju. Dodati 2 povrtne kocke za supu. Dodati 1l vode i kuvati dok krompir ne omekša.
SASTOJCI:
- 100 gr kukuruznog brašna
- 50 gr griza
- 50 gr integralnog brašna
- 3 dcl mlijeka,2 jaja
Sve sjediniti,posolti, sipati u pleh i peći u rerni na 250 stepeni, oko 15 minuta.
TRIO
SASTOJCI:
- 500 gr purećeg karabatka
- malo senfa
- bijeli luk
- maslinovo ulje
- riža
- grašak
- mrkva
Pureće filete, premazati senfom i mješavnom začina. Na maslinovom ulju propržti bijeli luk. Propržti filete kratko i vaditi ih na tanjir. Bijeli luk i sok od fileta reducirati sa malo vode.Preliti preko fileta.
Rižu, mrkvu i grašak najprije propržiti, začiniti i doliti 2 šolje vode. Kuhati dok povrće ne omekša.
SLATKI TRENUTAK
SASTOJCI:
- 900 gr topsa
- 300 gr keksa
- 1 maslac
- 3 dcl mlijeka
- 100 gr oraha, lješnjaka, brusnica
- 100 gr kupina
- 100 gr višanja
Keks izlomiti, dodati ostale suve sastojke i izmiješati. Preliti mlijekom.Istopiti maslac i preliti,
sve dobro izmiješati. Staviti u kalup i ohladti. Nakon hlađenja preliti istopljenom čokoladom.
Višnje i kupine prokuvati, ohladiti i preliti preko serviranih komada kolača.
Treća kandidatkinja koja će pokazati svoje klinarske sposobnosti i nastojati osvojiti nepca ostalih takmičarki je Adila. Ako želite spremiti neko od njenih jela ovo su recepti:
KUKURUZNA PITA SA ŠPINATOM
SASTOJCI:
- 3 jaja
- 2 dcl mlijeka
- 200 ml kiselog mlijeka
- 300 gr kukuruznog brašna
- 1/2 kg špinata
- 200 ml ulja
- 200 gr mladog sira
- prašak za pecivo
- maslac
Sjediniti sve sastojke, dobro umiješati , izliti u pleh i peći u rerni.
BAMIJA
SASTOJCI:
- 2 glavice luka
- 2 mrkve
- 1 veća paprika
- 1 patlidžan
- 1/2 kg teletine
- paradajz
- bamija
- bijeli luk
- maslinovo ulje
Sve sastojke isjeckati. Prvo prodinstati luk i brkvu, dodati papriku, patlidžan i teletinu.Nakon
nekoliko minuta dodati paradajz i bijeli luk, začiniti po želji, a pred sam kraj kuhanja dodati bamije.
BAKLAVA
SASTOJCI:
- 1 kg jufke
- 1/2 kg oraha
- 250 gr badema
- 250 gr lješnjaka
- 100 gr šećera
Sjediniti orahe, bademe,lješnjake i šećer. Svaku jufku premazivati uljemi posipati orasima.Kad sve jufke posložimo, baklavu peći u rerni, a na kraju zaliti agdom. Za agdu potrebno je prokuvati 1 kg šećera u 1l vode i 2 limuna.
Posljednja ovosedmična takmičarka koja će spremanjem svojih specijaliteta i kulinarskim vještinama pokušati osvojiti glavnu nagradu je Mejrema. Sviđa vam se neko od Mejreminih jela tu su i recepti za iste.
ČORBA OD KOPRIVE
SASTOJCI:
- 300 gr koprive
- crveni luk
- bijeli luk
- brašno
- 1/2 šolje riže
- maslac
- pavlaka
Kratko obariti koprivu i isjeckati. Na maslacu propržiti crveni i bijeli luk, dodati koprivu,promiješati i posuti brašnom. Kratko miješati, dodati 3 šolje vode,obarenu rižu i biozačin. Na kraju kuhanja ukrasiti
pavlakom.
ŠIŠ ĆEVAP
SASTOJCI:
- 1 kg ramsteka
- 600 gr crvenog luka
- crvena paprika svježa
- paprika crvena u prahu
- 2 veće mrkve
- paradajz svježi i pire paradajz
- lovorov list
Meso, luk i papriku isjeckati, te ih naizmjenično redati na štapiće i slagati u veliku šerpu. Dodati malo
ulja, propržiti,a zatim dodati ostale sastojke. Dinstati uz dolijevanje vode, dok meso ne omekša. Do
završetka kuhanja treva ispariti sva voda.
TUFAHIJE
SASTOJCI:
- 1 kg jabuka
- 1 kg šećera
- 1l vode
- limun
- vanilija šećer
- šlag pjena
- orasi
- malo mlijeka
Kuvati šećeri vodu. Jabuke oguliti i izdubiti. Spustiti jabuke u sirup i odmah zaliti sokom od limuna.Kad jabuke omekšaju, izvaditi ih iz sirupa,ohladiti i filovati sa mljevenim orasima skuvanim u malo mlijeka. Punjene jabuke zaliti sa malo sirupa i na svaku staviti jezgru oraha.
Podijeli komentar
Prijavi komentar
KOMENTARI
Morate biti registrovani i prijavljeni kako biste komentarisali sadržaj.