Sa ovim trikovima bićete pravi majstor u kuhinji!
Neki od sljedećih trikova mogu vas pretvoriti u vrhunskog kuhara.
1. Potopite crveni luk u hladnu vodu kako biste smanjili njegovu ljutinu. Ovaj trik iskoristite kada pripremate salatu ili neko drugo jelo koje zahtjeva svježe komadiće luka.
2. Dodajte prstohvat soli u bilo koju poslasticu s čokoladom, i tako naglasite ukus ove tamne namirnice.
3. Ukoliko želite da svoje kuvanje dovedete na nov nivo, počnite da koristite balzamiko sirće. On se dobro slaže s jagodama, pečenim povrćem i rezancima. Ne samo da je ukusan, već je i zdrav.
4. Ako želite lijepu smeđu koricu na pečenju, meso prije pečenja obrišite papirnim ubrusom kako bi uklonili dodatnu vlažnost. Uvijek meso stavljajte na vruć tiganj, i uvijek osigurajte dovoljno mjesta za termičku obradu na vrućoj podlozi. Nemojte pretjerivati s količinom mesa u tiganju!
5. Dodajte malo votke u tijesto za pitu, i tako ga učinite ekstra ``pahuljastim``. Tijesto će vam bolje ispasti ako prilikom miješanja koristite hladne komadiće maslaca.
6. Želite da vam kajgana bude posebno mekana i slasna? Ubacite u nju malo kukuruznog skroba koji spriječava jaja da se previše ispeku.
7. Ako nemate vremena za laganu termičku obradu mesa ili dugu marinadu, svježe meso možete omekšati i s malo sode bikarbone. Snažan ukus sode u brzopoteznoj marinadi ``kamuflirajte`` s malo limunovog soka.
8. Održavajte kuhinjske noževe na pravilan način pa će vam duže trajati, a jela će biti bolja. Nemojte ih previše natapati u vodi, perite ih ručno, a držite ih u drvenom stalku koji ih najmanje ``troši``.
9. Uskladite temperaturu hrane koju služite s tanjirima na koje ih stavljate. Topla jela poslužite na tanjiru koji ste na pet minuta zagrijali u rerni na 200 stepeni, a deserte na tanjirima koje ste dvadesetak minuta držali u frižideru.
Izvor: kolektiv.me/ekskluziva.ba
Podijeli komentar
Prijavi komentar
KOMENTARI
Morate biti registrovani i prijavljeni kako biste komentarisali sadržaj.