x

Sami sebi napravite kefir – Evo par kratkih uputa!

Većina vas je čula za ovu čudesnu ‘gljivu’, odnosno mikroorganizme koji se svakodnevno prebacuju iz jedne teglice u drugu, pri čemu se dodaje novo, odnosno procijedi i popije staro kefirno mlijeko.

Za što je sve dobro kefirno mlijeko? Naime, od novonastalog kefira možete imati višestruku korist, budući da ublažava upale, poboljšava probavu, jača imunitet, čisti organizam, te pomaže prilikom mršavljenja, piše Kako liječiti.

 

Želite li i vi raditi svoj napitak, svakako trebate naći svoje prvo zrnce za uzgoj ove kulture. Tako sve započinje.

 

Kultura kefira u našim se krajevima često naziva i tibetanska gljiva ili kefirna gljiva, ali kefirna zrnca nisu gljive. Kefirna zrnca, koja izgledom podsjećaju na kuhanu cvjetaču, po sastavu su mješavina bjelančevina, aminokiselina, lipida i topljivih polisaharida te sadrže simbiozu između velikog broja dobrih, mliječno-kiselih bakterija, octenih bakterija i sojeva kvasaca.

 

Zrnca kefira hrane se i razmnožavaju u mlijeku i nemaju rok trajanja, mogu živjeti vječno. Brojni pokušaji mikrobiologa da kefirna zrnca proizvedu u laboratoriju uporno završavaju neuspjehom. Pitanje otkud dolaze i kako su nastala ostaje bez znanstvenog odgovora. Količina oko pola velike žlice zrnaca dovoljna za 3 dl mlijeka.

 

Zrnca prelijte kravljim ili kozjim mlijekom i ostavite u staklenci poklopljeno 24 sata. Kad se mlijeko zgusne, kefir je gotov.

 

Dobro promiješajte cijelu smjesu, zatim sve procijedite kroz cjedilo. Zrnca iz cjedila ponovno ubacite u novo mlijeko, a tekući sadržaj koji je ostao, popijte. Možete ubacite i sjemenke lana. Sretno!

 

Izvor: cafe.ba/ekskluziva.ba

KOMENTARI
0

Morate biti registrovani i prijavljeni kako biste komentarisali sadržaj.