x

Sarajevo - Turski kulturni centar Yunus Emre: Preko 120 učenika dobilo certifikat o poznavanju turskog jezika!

Turski kulturni centar Yunus Emre u Sarajevu danas je dodijelio certifikate učenicima koji su uspješno pohađali kurs turskog jezika tokom 2013/2014. akademske godine, javlja Anadolu Agency (AA).

Svečanosti dodjele certifikata, održanoj u Bošnjaškom institutu u Sarajevu, prisustvovali su ambasador Republike Turske u Bosni i Hercegovini Cihad Erginay, direktor Turskog kulturnog centra Yunus Emre u Sarajevu Mehmet Akif Yaman, veliki broj učenika, roditelja i zvanica.

 

Yaman je tom prilikom kazao da je od 2009. godine do danas u Turskom kulturnom centru Yunus Emre u Sarajevu 2.600 osoba pohađalo kurs turskog jezika dok je blizu hiljadu učenika dobilo certifikat.

 

Naglasio je da je danas preko 120 novih učenika dobilo certifikat o poznavanju turskog jezika.

 

“Učenici su dobili certifikate za različite nivoe poznavanja turskog jezika. Većini naših učenika, koji poznaju turski na nivou B1 i C1, pomogli smo da dobiju posao. Neki su se zaposlili na fakultetima kao predavači, a neki u turskim kompanijama”, rekao je Yaman.

 

Ambasador Erginay je istakao da se učenjem jezika produbljuju odnosi između dvije zemlje.

 

“Mi dobijamo nove prijatelje, a vi time gradite nove mostove između Turske i BiH. Tako učenje jezika može pomoći jačanje ekonomskih i kulturnih veza. Oni koji nauče turski imaju šansu da rade u turskim firmama i institucijama. Tako možemo dodatno razviti ekonomske odnose naše dvije zemlje”, kazao je Erginay.

 

Profesorica engleskog jezika Nidžara Pašanović, koja je danas dobila certifikat, za AA je kazala da je jednu godinu pohađala kurs turskog jezika.

 

“Kada posjetim Tursku sada sama, bez problema, mogu komunicirati sa njima. Vrlo sam zadovoljna metodama rada i visokim stepenom profesionalizma profesora u Turskom kulturnom centru Yunus Emre u Sarajevu”, kazala je Pašanović.

 

Admira Krehmić (23), koja je također dobila certifikat, izjavila je da je upisala kurs kako bi usavršila turski jezik nadajući se kako će pomoću certifikata koji je dobila brže doći do zaposlenja.

(Anadolija)

KOMENTARI
0

Morate biti registrovani i prijavljeni kako biste komentarisali sadržaj.