x

Sarajevo Wine Weekend: Manifestacija imena Harvest 2016. predstavila najbolja svježa vina u BiH!

U Sarajevu je jučer otvoren  prvi bosanskohercegovački festival svježih vina, koji se održava pod okriljem Sarajevo Wine Weekenda. Manifestacija imena Harvest 2016. je prvi festival isključivo svježih vina u Bosni i Hercegovini. To su vina iz prošlogodišnje berbe, odležana u inox bačvama od jeseni do kraja aprila ove godine.

``Naša publika je već odavno izvrsno senzibilizirana za fina vina, prati svjetsku vinsku scenu i odlično poznaje trendove. Stoga nam nije samo zadovoljstvo, nego i obaveza organizirati u Sarajevu jedan ovakav festival``, rekao je na press konferenciji Amir Beširević iz Finih Vina d.o.o., organizator festivala.

 

Festival se održao u čarobnoj atmosferi Botaničke bašte Zemaljskog muzeja Bosne i Hercegovine. Organizatori su posebno naglasili važnost ove lokacije za Sarajevo Wine Weekend. 

 

``Centralna manifestacija u oktobru se održava u Domu Oružanih snaga BiH, zgradi od visoke kulturne, historijske i arhitektonske vrijednosti, kategorije u kojoj je i Zemaljski muzej. Neodvojivi dio festivala je promocija ne samo naših, autohtonih vina i domaćih vinara, nego i Sarajeva i Bosne i Hercegovine``, naglasio je Beširević.

 

Sam vinski festival, kao i svake godine, prati nekoliko dešavanja. Uvertira je ekskluzivna večera u kultnom sarajevskom restoranu 4 sobe gospođe Safije, također organizatora, noć uoči festivala, kada se u pravilu predstavljaju izdvojena vina izlagača na festivalu, uparena sa hranom. Zabava nakon zatvaranja festivala je u Coloseum Clubu u Sarajevu, uz Makao bend.

 

A između ova dva dešavanja, na platou ispred Zemaljskog muzeja od 10 do 14 sati su upriličene testne vožnje vozila, koje je organizirao dugogodišnji partner festivala, marka Audi u BiH.

 

Alex Vaszi, generalni direktor Porsche Sarajevo, je rekao kako je saradnja između marke Audi i Sarajevo Wine Weekenda u BiH potpuno prirodna sinergija. 

 

``Dijelimo isti segment tržišta – premium klasu. Ove godine želimo posjetiocima festivala pružiti priliku da, prije početka manifestacije, testiraju modele marke Audi``, kaže Vaszi i nastavlja: 

 

``Naša je saradnja već odavno izašla iz okvira odnosa sponzora i organizatora i prerasla u toplo prijateljstvo. Ovo partnerstvo držimo i našom društvenom odgovornošću, prosto zbog činjenice da je Sarajevu i BiH neophodan i ovakav vid promocije. Važno je podržavati kulturna dešavanja, naročito kada uključuju domaće proizvođače i domaću industriju``, zaključuje.

 

Festival Harvest 2016. je okupio 30 vinskih izlagača iz BiH, regije i Evrope, uz 15 gastro izlagača. Organizatori su najavili i datum održavanja oktobarskog Sarajevo Wine Weekenda: 26. i 27. 10. na već poznatoj lokaciji, u Domu Armije, i za razliku od majskog izdanja ostaje rezerviran za najbolje što domaća, regionalna i evropska vinska i vinarska industrija nudi.

 

Ekskluziva.ba

KOMENTARI
0

Morate biti registrovani i prijavljeni kako biste komentarisali sadržaj.