x

Sastojci u hrani koji umanjuju kalorije!

Ako želite da u svoju ishranu uvedete važne promjene nikako ne preskačite ove male izmene. Naime, recepti za svaki kolač sadrže sastojke koji važe kao loši i nezdravi, poput bijelog brašna, šećera i rafinisanog ulja, a koje lako mogu zamijeniti puno zdravije namirnice koje neće poremetiti uspješnost kolača.

1. Ulje zamijenite sosom od jabuka 

Kod pripreme tijesta za kolače, ulje i maslac smatraju se osnovnim sastojcima. Međutim, njih možete zamijeniti zdravijom alternativom koja ne ugrožava ukus. Koristite jabuke. Kuvajte nekoliko jabuka u vodi, dodajte malo šećera, sok od limuna i cimet i pustite da odstoje na vatri do pola sata. Kad se jabuke skuvaju, smjesu usitnite štapnim mikserom i stavite u hermetički zatvorenu posudu. Pripremljeni `sos od jabuka` zamijenće maslac i ulje u vašem kolaču, što je idealno ako ste na dijeti. 

 

2. Umjesto bijelog koristite brašno od cijelog zrna 

Bijelo brašno najbolje je potpuno zamijeniti tamnijim, od cijelog zrna. Ukoliko ste sumnjičavi prema uspješnosti kolača sa zdravijim brašnom, u početku eksperimentišite. Bijelo brašno tako postepeno možete zamijeniti prvo trećinom, pa polovinom navedene mjere u receptu. 

Brašno od cijelog zrna obiluje vlaknima, mineralima i vitaminima, ali imajte na umu da prilikom dodavanja, na primjer raženog integralnog brašna treba povećati količinu tečnosti u kolaču. 

 

3. Med i suvo voće umjesto šećera 

Prepun kalorija bez hranljivih sastojaka, bijeli šećer je neprijatelj zdravlja, ali ga na sreću u receptima možete lako eliminirsati. U receptima koji sadrže orašaste plodove šećer je poželjno zamijeniti medom. U kremama koristite ječmeni ili raženi slad, imajući na umu kako su ovi prirodni zaslađivači blažeg ukusa. 

Slatkoću možete postići i dodavanjem usitnjenog sušenog voća poput suvog grožđa, urmi ili suvih smokava. Spomenuto voće obiluje vitaminima, mineralima i vlaknima. 

 

4. Rogač umjesto čokolade 

Rogač najvjernije oponaša izgled i ukus čokolade, dok njegova vlakna pektin i lignin regulišu probavu. Osim toga, kakao je alergen, pa i u ovom slučaju uskače rogač kao poželjna alternativa. Dok kakao ima gorak okus, rogač obiluje prirodnim voćnim šećerom zbog čega u startu smanjuje i dodavanje šećera. 

Odnos u kolačima je mjera kakaoa zamijenjena s dvije mjere rogača i prepolovljena količina šećera, dok za one hrabrije se preporučuje potpuno izostavljanje šećera. 

 

5. Bademovo umjesto kravljeg punomasnog mlijeka 

Bademovo mlijeko za razliku od kravljeg ne sadrži zasićene masne kiseline i holesterol, a dobro poznate vrednosti badema, poput Omega 3 i Omega 6 masti, magnezijuma, visoke koncentracije kalcijuma i vitamina E, definitivno su bolja zamjena od industrijski obrađenog kravljeg mlijeka. Kako bi bili što sigurniji u zdraviji učinak bademovog mlijeka, sami ga možete napraviti kod kuće. U receptima ga koristite u jedankoj količini koja je naznačena za inače kravlje mlijeko. 

 

Izvor: b92.net/ekskluziva.ba

KOMENTARI
0

Morate biti registrovani i prijavljeni kako biste komentarisali sadržaj.