x

Smjena na vrhu: Ovo će biti najpopularnije meso!

Tokom idućih deset godina meso peradi bit će najpopularniji mesni proizvod, što je dosad bila svinjetina, navodi se u izvještaju koje su u petak objavile Organizacija UN-a za hranu i poljoprivredu (FAO) i Organizacija za ekonomsku saradnju i razvoj (OECD).

 Poljoprivrednoj perspektivi za 2014.-2023. OECD-a i FAO-a, koja je predstavljena u Rimu, navodi se da su žitarice još uvijek ``osnova onoga što ljudi jedu, ali prehrana postaje bogatija proteinima, masnoćama i šećerom u mnogim dijelovima svijeta dok rastu prihodi i povećava se urbanizacija``. 

 

Cijene govedine će ići na rekordnu razinu, a perad će biti najkonzumiranije meso. 

Govedina rekordno skupa

 

U izvješću se kaže da će do 2023. godine pasti globalne cijene žitarica, dok će porasti cijene šećera, mliječnih proizvoda, mesa i ribe. Također se navodi da se očekuje da će cijene govedine doći ``na rekordnu razinu``, a da bi ``meso peradi trebalo postati najkonzumiraniji mesni proizvod u idućih deset godina``. 

 

FAO i OECD navode da će na zemlje u razvoju, većinom u Aziji i Latinskoj Americi, otpadati 75 posto očekivanog porasta poljoprivredne proizvodnje tijekom idućeg desetljeća. Također kažu da će Indija preuzeti vodstvo od Europske unije kao najveći proizvođač mlijeka. 

 

``Moramo učiniti više glede trgovine, produktivnosti i rješavanja problema siromaštva. Vlade bi trebale pružati socijalnu zaštitu najosjetljivijima i razviti alate za pomoć poljoprivrednicima u upravljanju rizicima i ulaganju u poljoprivrednu produktivnost``, izjavio je glavni tajnik OECD-a Angel Gurria. 

 

Tržišta hrane pažljivo prate organizacije poput FAO-a i OECD-a u sklopu napora u borbi protiv globalnog siromaštva

 

Izvor: danas.net.hr/ekskluziva.ba

KOMENTARI
0

Morate biti registrovani i prijavljeni kako biste komentarisali sadržaj.