x

Spavanje sa šminkom na licu šteti vašoj koži!

U trenucima umora sebi kažete da nema veze što niste skinuli šminku i da ćete to uraditi ujutro? Jer, šta je najgora stvar koja vam se može dogoditi? Zapravo mnogo toga, jer to znači teška noć za vašu kožu koja će itekako biti oštećena.

``Prljavština, ulje, šminka, čestice iz zagađenog okoliša i mrtve stanice nakupljaju se na koži tokom dana. Ako ne operete svoje lice prije spavanja oni ostaju na površini kože što uzrokuje suhoću i druge probleme s kožom``, kaže doktorica medicine Joshua Zeichner.

 

Pored suhoće kože, spavanje sa šminkom na licu uzrokuje i tupost.

 

``Kada se na koži nakupe mrtve stanice svjetlost se ne može pravilno odbijati i zbog toga koža nije blistava. Ako ne perete lice omogućavate akumulaciju mrtvih stanica kože``, kaže Zeichner.

 

Spavanje sa šminkom na licu može dovesti i do upale, pa vam kože može postati crvena uz pojavu svrbeža i ljuštenja.

 

``S obzirom na to da koža ne može disati kada se nakupe mrtve stanice moguće je da se zbog toga na vašoj koži pojave akne``, kaže Zeichner.

 

Ako ne čistite lice prije spavanja i spavate sa šminkom to može uzrokovati i pojavu malih iritantnih kvržica na rubu kapka poznatih kao čmičak/ječmičak i drugih iritacija.

 

Spavanje sa šminkom uzrokuje i prerano starenje, pojavu tamnih znakova na licu i neujednačenog tena.

 

``Samo zato što kažu da šminka može biti postojana 24 sata ne znači da je trebate imati na licu toliko dugo``, zaključuju Zeichner.

 

Izvor: Cafe.ba

KOMENTARI
0

Morate biti registrovani i prijavljeni kako biste komentarisali sadržaj.