x

Šta to dobiva nova Škoda Octavia?!

Najiskrenije rečeno, ništa pretjerano bitno, ali i takve vijesti ponekad treba objaviti – makar iz zezancije.

Sjećate li se da smo prije nekoliko tjedana pisali o redizajnu zbog kojeg je Škoda Octavia iz našeg kuta nalik na blago-retardiranu Mercedesovu C-klasu? Naravno da se sjećate.

 

Tom je prigodom hrpetinu kontroverzi vezanih uz taj redizajn potvrdila i domaća ekipa pratitelja i komentatora na našim službenim Facebook-stranicama, te je generalno gledano facelift za Octaviju ispao apsolutno nepotrebnim potezom. Šteta, zar ne?!

 

Danas, kada su se strasti oko spomenutog redizajna već malčice utišale, na pomolu je novi udarac na sve ono što Octavia jest (ili je barem nekoć bila)… Ukratko, radi se o motoru koji je (naravno) doniran iz Volkswagenovog vječnog modela Golf, te koji sa svojih 1,5 litre zapremine ne fascinira baš nikoga.

 

Dapače, čak se i kupcima gaziranih pića ta zapremina motora čini malenom, bezličnom i nedovoljnom za bilo kakvu formu uživanja, pa stoga ne treba nimalo čuditi kako cinici poput mene zadovoljno trljaju rukama i smijulje se ovom pokušaju smanjenja potrošnje goriva u obliku motora.

 

No bilo kako bilo, Škoda Octavia ovih dana u ponudu dobiva taj ekvivalent srednjoj boci cole, pa ajmo malo o tome…

 

Dotični TSI (odnosno benzinski) motor izuzev 1,5 litara zapremine raspolaže s ravno 150 konja i to je sasvim u redu – ako ste jedan od onih koji i dan-danas žive u deves´prvoj.

 

U današnje vrijeme automobil od 150 konja ne samo da nije ništa posebno, već je tu snagu moguće postići i u sklopu onih najmanjih klasa automobila koje tržište danas nudi. Stoga je iluzorno za očekivati kako ovaj Golfov donirani organ raspolaže s bilo čim posebnim.

 

Doduše, u Volkswagenu se kunu u apsolutnu učinkovitost ovog motora već od ultra-niskih okretaja, što u prijevodu znači nominalnu potrošnju goriva od nekih 4,9 litara na stotinu kilometara. No s obzirom na činjenicu da Octavia ipak teži nekih 1,400 kilograma (ovisno o opremi), teško je povjerovati da će potrošnja goriva iznositi manje od pet litara – pogotovo tijekom gradske vožnje.

 

Uostalom, sjetimo se samo Octavije 1,4 iz 1999. godine, koja je sa svojih 60, odnosno 75 konja (u 16V verziji) također slovila kao štedljiv automobil, pa ne znam nikoga tko je uspio natjerati taj automobil na manje od 12 litara po gradu.

 

OK…tehnologija je učinila kvantni skok unaprijed, a treba uzeti u obzir i Turbo-punjač zbog kojeg bi nazivno smanjenje potrošnje u nekom paralelnom svemiru možda i bilo moguće. Ali 4,9 litara će na stotinu kilometara ovako motorizirana Octavia potrošiti eventualno dok stoji i grije se na nekom parkingu usred zime. Drugačije jednostavno ne vidim kako bi čovjek mogao povjerovati takvom podatku, a da ne ispadne poput dijela slike Ivana Generalića, odnosno naivac.

 

Koliko je moguće shvatiti iz službenih najava, ovaj 1,5-litreni motor oslanja se na takozvanu ACM-tehnologiju, što će zasigurno razveseliti sve one koji doživljavaju orgazme na skraćenice. No za nas normalne to u prijevodu znači Active Cylinder Management, odnosno sustav koji je u stanju po potrebi uključiti ili isključiti dva cilindra. Time bi se već u teoriji trebala smanjiti potrošnja goriva, te bi dobar dio konja trebao poslužiti samo za rezervu, ali u cijeloj toj priči postoji još jedan mali problem.

 

Naime, Volkswagen Golf će iz tog tehnološki naprednog i ultra-bezličnog motora izvlačiti gore spomenutih 150 konja, no Octavia će iz istog tog motora izvlačiti nekih 20 konja manje, što nas pak iz deves´prve vraća još koju godinu unazad. Doduše, time bi i potrošnja goriva trebala dodatno pasti za oko 0,3 litre na stotinu kilometara, ali u to ću povjerovati kad se neka od religijskih ikona spusti s nebesa i plati mi kavu. Do tada ostajem skeptik i cinik koji apsolutno odbija vjerovati u bajke – pogotovo kad okosnica ove teži 1,400 kilograma žive vage.

 

Uglavnom, za one koji bez rezerve obožavaju Škodu ovo će biti dobre vijesti. Ali za nas koji podjednako volimo i mrzimo današnji svijet automobila neovisno o proizvođaču i državi proizvodnje, vrijedi pretpostaviti kako je Octavia s ovakvim motorom pandan pijanom seksu s rupom u zidu.

 

Možda tijekom pijanstva ideja i nije toliko loša, te je nekakav učinak zagarantiran, ali otrježnjenje skupa s mamurlukom dolazi već iduće jutro, a onda kreću i bolovi u preponama, odnosno u ovom slučaju u novčaniku.

 

Možda će potrošnja goriva doista pasti na spomenute razine. Možda će stupanj ispuštanja CO2 od 104 g/km udahnuti nadu novim generacijama vjeverica, crvendaća i polarnih medvjeda. Možda će vlasnici na kraju krajeva ispasti najzadovoljnijim kupcima na svijetu, a možda Usurpadora doista postoji u stvarnosti.

 

No Octavia uz ovakav promašeni redizajn i izgled bolesnog vepra, te uz većinom apsolutno bezličnu hrpu Volkswagenovih doniranih motora definitivno nije automobil vrijedan spomena – barem ne u sferama u kojima auto-entuzijasti žive i uživaju u dizajnu, performansama i vozačkim osobinama automobila.

 

Sve ostalo je samo marketing – i to prema svemu sudeći po tko zna koji puta poprilično neistinit.

 

Izvor: Automobili.dnevnik.hr/ekskluziva.ba

KOMENTARI
0

Morate biti registrovani i prijavljeni kako biste komentarisali sadržaj.