x

Šta treba znati o muškarcu ako želite dugotrajnu vezu!

Muškarci su komplikovana bića, to sve jako dobro znamo, naročito ako živimo s jednim od njih. Ali, postoje određene stvari o muškarcima koje morate znate, a koje bi vam mogle olakšati odnose s pripadnicima muškoga pola.

1. Kod njih je sve stvar ega

 

Sviđalo se to nama ili ne, jedna od najvažnijih stvari koje morate znati o muškarcima je to da njihov ego itekako bitan. Ego se odnosi na osjećaj ponosa, a bitno je napomenuti kako muškarci stvaraju zdrav ego na drugačiji način nego žene. Njima se sviđa kad ih žene pohvale za nešto što su napravili dobro, a isto tako vole kad ih zamole za pomoć. Najviše od svega, vole biti u mogućnosti pružiti svojoj ženi najviše što mogu, i upravo zato često stavljaju karijeru i uspjeh  ispred privatnog života. Muški ego  potrebno je hraniti da bi funkcionisali. Dakle, ako ste u vezi, pohvalite i podržavajte svog partnera i dajte mu da bude muškarac koji je uvijek tu za vas.

 

2. Vole imati zaštitničku ulogu

 

Dakle, već je u prethodnoj tački navedeno kako muškarci vole imati ulogu pružatelja.  Sebe vide kao zaštitnika svoje žene, porodice i samoga sebe. Ponekad možda ostanu duže na poslu, ali uglavnom je to zato jer žele zaraditi više kako bi vam mogli pružiti sve što vam je potrebno. Dozvolite im da budu `glava porodice` jer je to njihov posao i prirodna uloga, a i nahraniće njegov ego.

 

3. Samopouzdanje im je bitno

 

S obzirom na to da muškarci imaju veći ego, uvriježeno je mišljenje kako  nemaju problema s nedostatkom samopouzdanja, što je sasvim pogrešno. Stvar je u tome da  bolje znaju sakriti manjak samopouzdanja. Svjesni su sebe baš kao i mi žene, i isto tako im je važan izgled i tuđe mišljenje o njima. Imajte na umu ovu činjenicu idući put kad ćete razgovarati sa svojim dragim i pripazite na koji im način upućujete kritike. Umjesto da ih neprestano kritikujete, pohvalite ih kada naprave nešto dobro i ponekad im dajte komplimente. Dajte im do znanja da imaju vašu punu podršku u svemu što čine.

 

4. Njima vlada testosteron

 

Ovo je još jedna važna činjenica o muškarcima koje morate biti svjesni. Testosteron, odnosno muški polni hormon, ima snažan uticaj na njihovo ponašanje, koje žene često smatraju neumjesnim. Povezan je s njihovim seksualnim nagonom, ali im takođe i daje energiju, pomaže im u sagorijevanju masti, pobuđuje agresivnost te utiče na njihove stavove. Baš kao što estrogen utiče na žene, tako i testosteron utiče na pripadnike muškoga pola.

 

5. I oni imaju emocije

 

Iako ponekad djeluju kao da su od čelika, i oni imaju emocije. Stvar je u tome da im njihov muški ponos ne dozvoljava da ih otvoreno pokazuju kao žene. A i dobro je poznata uzrečica da muškarci ne plaču. Ipak, i pripadnici muškoga pola mogu biti izrazito emocionalne osobe, samo što to pokazuju na drugačiji način od žena. Imajte na umu da i muškarci imaju osjećaje, baš kao i mi te, isto tako, mogu biti povrijeđeni, bez obzira na to djeluju li vam tako ili ne. S muškim emocijama, stoga, valja postupati vrlo oprezno. Ako ponekad ne shvatate njegovo ponašanje, a on ne želi razgovarati s vama, probajte mu dati malo prostora kako bi na miru mogao razmisliti o tome što ga muči, ni u kom ga slučaju nemojte forsirati.

 

6. Nisu savršeni

 

Bitno je znati o muškarcima da oni (kao ni žene) nisu savršena bića pa nemojte niti to očekivati od njih. Ako čekate svog savršenog princa na bijelome konju, onda ćete se načekati jer takvi postoje samo u bajkama. Činjenica je da postoje muškarci koji su vrlo blizu prinčevima iz bajki, ali savršenstvo ne postoji. I muškarci su ljudi, dakle oni su nesavršeni i imaju svoje mane, baš kao i žene. To je sasvim u redu i morate to prihvatiti kao takvo. Nemojte tražiti od svog partnera da bude savršen jer je to naprosto nemoguće.

 

7. Nisu svi muškarci dobre osobe

 

Nažalost, nisu svi muškarci dobre osobe i toga morate biti svjesni prije nego se upuštate u bilo kakvu vezu. Samo zato što nisu savršeni, ne znači da ne mogu biti dobri. Najvažnija stvar koju morate shvatiti vezano za svojega muškarca je: je li  on dobar ili loš čovjek. Kako se ponaša prema drugim ljudima? Ima li tajne? Voli li pomagati drugima? Je li uvijek tu za vas i pruža li vam podršku? I najvažnije od svega, voli li vas uistinu onako kako zaslužujete? Ovo su vrlo jednostavna pitanja koje žene vrlo često smetnu s uma u potrazi za onim pravim. Nemojte nikada dozvoliti da budete s čovjekom koji vas neće voljeti onako kako ste zaslužili i ni trunčicu manje.

 

Izvor: kolektiv.me/ekskluziva.ba

KOMENTARI
0

Morate biti registrovani i prijavljeni kako biste komentarisali sadržaj.