x

Stadion Grbavica mogao bi primiti 21.000 gledalaca!

Projekt, čija je procijenjena vrijednost između 20 i 30 miliona KM, ima za cilj da se u realnim okvirima napravi funkcionalan stadion na kojem bi se utakmice reprezentacije BiH, ali i nogometnih klubova, mogle igrati u glavnom gradu Bosne i Hercegovine.

Općina Novo Sarajevo, na čelu s načelnikom Nedžadom Koldžom, pokrenula je ideju i finansirala izradu idejnog rješenja rekonstrukcije i dogradnje stadiona Grbavica po standardima međunarodne i evropske nogometne federacije (FIFA i UEFA).

Projekt, čija je procijenjena vrijednost između 20 i 30 miliona KM, ima za cilj da se u realnim okvirima napravi funkcionalan stadion na kojem bi se utakmice reprezentacije BiH, ali i nogometnih klubova, mogle igrati u Sarajevu.

Nedavno je održan još jedan u nizu sastanaka o provođenju daljnjih aktivnosti i dogovoru o mogućnostima sufinansiranja izrade izvedbenog projekta rekonstrukcije i dogradnje stadiona Grbavica.

Sastanku su prisustvali predstavnici Vlade Federacije BiH, Ministarstva za kulturu i sport KS, Zavoda za planiranje razvoja KS, Gradske uprave Grada Sarajeva, Nogometnog saveza BiH, predstavnici FK "Željezničar", projektantske firme I.D.E.A. d.o.o, kao i načelnik Koldžo, premijer Kantona Sarajevo Suad Zeljković i čuveni bh. nogometaš Ivica Osim.

U razgovoru za agenciju FENA načelnik Koldžo je naglasio da su predstavnici vlasti i institucija dali punu podršku realizaciji izvodljivog i projekta, koji je značajan za Općinu, Grad, Kanton i državu BiH, te da je ideju o pokretanju projekta dao legendarni Ivica Osim.

- Ideju je prije nešto više od godinu dana dao Ivica Osim, a ja sam je prihvatio i predložio da pokušamo objediniti sve nivoe vlasti da učestvuju u projektu. Drago mi je što su prihvatili ideju i shvatili da je projekt u interesu svih nas. Cilj projekta je da se napravi stadion na kojem će igrati reprezentacija BiH, odnosno da se prestanemo bojati hoće li naše nogometne reprezentacije i klubovi imati gdje igrati u okviru evropskih takmičenja – objasnio je Koldžo.

Naglasio je da nema ništa protiv Zenice i stadiona ”Bilino Polje” na kojem igra reprezentacija, ali da su finansijski gubici Nogometnog saveza BiH ogromni zbog igranja reprezentacije na stadionu malog kapaciteta, te da bi reprezentacija trebala igrati u glavnom gradu kao što je slučaj u drugim zemljama.

- Savez gubi velike količine novca jer reprezentacija igra na stadinu kapaciteta 13.000 sjedećih mjesta. Grbavica bi primala oko 21.000 navijača, a da ne govorimo o uvjetima koje bi stadion imao. Ispunjavala standarde klase ”K” stadiona FIFA-e i UEFA-e, a jedino bi bili bolji stadioni klase ”elite”. Na obnovljenoj Grbavici mogla bi se igrati sva takmičenja osim finala evropskih i svjetskih prvenstava, te Lige prvaka – kazao je načelnik Općine Novo Sarajevo.

Učesnici posljednjeg sastanka usaglasili su se da je naredni korak formiranje radne grupe, odnosno ekspertnog tima za izradu sporazuma uz dinamički plan aktivnosti, kojim će biti definisana prava i obaveze u realizaciji projekta.

Donesen je i zaključak da će učesnici u realizaciji projekta dostaviti pismo namjere u kome će definisati vlastite mogućnosti sufinansiranja izrade izvedbenog projekta rekonstrukcije i dogradnje stadiona Grbavica, da bi do sredine septembra ove godine imali dokument koji će biti osnova za daljnje korake u realizaciji projekta.

Prošle sedmice potpisan je Aneks ugovora o nastavku izvođenja radova na izgradnji sportske dvorane na Grbavici, treće dvorane po veličini u Kantonu Sarajevo, koja je smještena pored “Željinog” stadiona.
 
- Izgradnjom tih sportskih objekata ”zaživio” bi jedan veliki dio Sarajeva, a što je najbitnije sklonili bismo djecu s ulica. Dobili bi moderni sportski kompleks i konačno se ne bi brinuli gdje će nam igrati reprezentacije i klubovi – zaključio je Koldžo.

Stadion Grbavica trebao bi sadržavati glavni stadion, pomoćni stadion i podzemnu garažu, dok je na sjevernoj tribini planirana izgradnja muzeja FK "Željezničar”. Budući stadion imao bi kapacitet od oko 21.000 gledalaca.

Izvor: seebiz.net/ekskluziva.ba

KOMENTARI
0

Morate biti registrovani i prijavljeni kako biste komentarisali sadržaj.