Stol za 4 i ove sedmice ugostio interesantno takmičare!
Najgledaniji kulinarski show u Bosni i Hercegovini već nekoliko godina je „Stol za 4“ OBN TV i to sa razlogom. Svake sedmice novi kandidati pokazuju svoje kulinarske vještine i otkrivaju nam neke nove načine kako spremiti i naša tradicionalna jela ali i neka druga koja nisu karakteristična za naše podneblje. Ove sedmice kroz emsiju od 17 sati Vas vodi Maja Munda a ovosedmični takmičari nam dolaze iz Zenice.
Prva kandidatkinja koja će ove sedmice ugostiti ostale takmičare i pripremom svojih specijaliteta konkurisati za glavnu nagradu je gospođa Mediha. Ako pak poželite i vi napraviti neko od njenih jela ovo su recepti za njih:
SLANA TORTA
SASTOJCI:
- cijelo pile
- 100 gr pureće šunke
- 100 gr sira trapista
- 100 gr pileće salame
- 1 jaje
- 300 gr brašna
Kuhano pile očistiti od kostiju i isjeći na komadiće, umjesiti tijesto sa brašnom jednim jajetom, malo vode i ulja, kada tijesto nadođe napraviti tri dijela koja treba razvući u veličini tepsije. U tepsiju staviti tijesto pa poredati navedene sastojke, tijesto pa opet sastojke i na kraju tijesto. Zapeći u rerni.
TELETINA SA POVRĆEM
SASTOJCI:
- 1 kg teletine
- 1 kg brokule
- 100 gr mrkve
- 500 gr. karfiola
- 400 gr grašak
- začini
Teletinu isjeći na kockice i prepržiti, staviti u pretis lonac zajedno sa povrćem i začiniti po želji.
VOĆNA HAVANA
SASTOJCI:
- 500 gr višanja
- 400 gr šumskog voća
- 4 šlag pjene
- 0.4 l mlijeka
- želatin
- 200 gr šećer
Mlijeko prokuhati, dodati želatin i šećer po želji. Kada se ohladi dodati šlag pjene, umutiti i jedan dio staviti u tepsiju, potom višnje i šumsko voće, pa ostatak kreme.
Ostaviti na duboko hlađenje.
Druga ovosedmična kandidatkinja je gospođa Milena. A ovo su recepti specijaliteta koje će ona spremati i pokušati osvojiti glavnu nagradu:
BUGARSKA PITA I PILEĆA PAŠTETA
SASTOJCI:
- 15 kašika brašna
- 4 jaja
-1 kg krompira
- 4 paprike
- ulje
- začini
- 1 prašak za pecivo
-Umutiti jaja, dodati izrendan krompir, brašno, isjeckanu papriku po mogućnosti crvenu, malo ulja, prašak za pecivo i začina po želji.
-Za paštetu skuhati pile i odvojiti od kostaiju, u blenderu izmiksati piletinu sa 4 kuhana jajeta i malo maslaca. Služiti u korpicama od paradajza koji je prethodno izdubljen.
RAMSTEK U BIJELOM SOSU SA PRILOZIMA
SASTOJCI:
- 1 kg ramsteka
- vrhnje
-300 gr prase
-100 gr mrkve
- 50 gr celera
- začini
Ramstek marinirati u senfu, ulju i začinima i pržiti u tavi, pri kraju dodati vrhnje. Prasu, mrkvu i celer izrezati na rezance i dinstati na maslacu. Kao prilog dodati i kuhane rezance.
TUFAHIJE
SASTOJCI:
- 8 jabuka
- 350 gr oraha
- 2 šlag kreme
-500 gr šećera
Jabuke oguliti, prethodno izdubiti i skuhati. Vodu u kojoj su se kuhale
jabuke prokuhati i dodati orahe i malo šećera. Jabuke puniti orasima i ukrasiti šlagom.
Gospođa Ajša je treća kandidatkinja koja će svojim kulinarskim vještinama pokušati osvojiti glavni i veoma vrijednu ovosedmičnu nagradu. Ako Vam se sviđa neko od njenih jela ovo su recepti za njih:
OMLET SA MESOM I GLJIVAMA
SASTOJCI:
- 8 jaja
- 1 kg teletine
-200 gr luka
- 300 gr šampinjona
- ulje
Teletinu isjeći na kockice, skuhati i začiniti, izdinstati luk i gljive, umutiti kajganu i preliti preko mesa i gljiva.
BIFTEK SA SUHIM VOĆEM I KROMPIRIMA
SASTOJCI:
-2 kg bifteka
- 300 gr oraha u jezgri
- 100 gr grožđica
- 1 kg krompia
-100 gr suhih šljiva
Veći komad bifteka ispržiti sa svih strana i prebaciti u veću tepsiju, okolo staviti šljive, orahe i grožđice, krompir na pola skuhati i dodati u tepsiju, prekriti folijom i peći oko dva sata.
KADAIF
SASTOJCI:
- kadaif
- 1 kg oraha
- 150 gr grožđica
- 3 jaja
- 10 kašika brašna
- prašak za pecivo
- malo ulja
Umutiti jaja, brašno, prašak i malo ulja, u pleh poredati jedan sloj kadaifa, posuti orasima i grožđicama i na kraju umućenu smjesu za biskvit, sve prekriti kadaifom, peći i na kraju zaliti agdom.
Posljednja ovosedmična kandidatkinja koja će svojim kulinarskim specijalitetima pokušati osvojiti simpatije ostalih takmičarki je gospođa Anita a ovo su recepti za njene specijalitete:
POVRTNA ČORBA
SASTOJCI:
- 150 gr mrkve
-200 gr krompira
- 100 gr prase
- 100 gr brokula
- 100 gr karfiola
- vrhnje za kuhanje
Sitno isjeckati povrće, prvo skuhati mrkvu i krompir, pa dodati ostalo povrće, začiniti po želji i na kraju dodati malo vrhnja.
TELETINA SA PIREOM OD PATLIDŽANA
SASTOJCI:
-2 kg teletine
- 150 gr mrkve
- 400 gr patlidžana
- 150 gr crvenog luka
- paradajz sos
- 5 kašika brašna
- 0,3 l mlijeka
Teletinu ispržiti, dodati luk i papriku, pri kraju dinstanja dodati paradajz sos. Patlidžan ispeći u ljusci, oguliti i na tavi upržiti malo brašna sa mlijekom dok se ne napravi bešamel, dodati patlidžan i mješati dok se ne napravi pire.
TURSKA POSLASTICA
SASTOJCI:
- 1/2 kg mrkve
- 0,5 l soka od narandže
- jedna limunova korica
- 1/2 l mlijeka
- 100 gr šećera
- nišesta ili gustin
Mrkvu skuhati i ispasirati, dodati dvije kašike nišeste, sok od narandže
i limunovu koricu, kuhati dok se ne zgusne. U drugu posudu prokuhati
mlijeko i dodati malo brašna i šećera, mješati dok se ne dobije malo gušća smjesa od palačinaka. U čaše sipati krem od mrkve pa bijeli krem i na kraju od mrkve.
Podijeli komentar
Prijavi komentar
KOMENTARI
Morate biti registrovani i prijavljeni kako biste komentarisali sadržaj.