x

Stol za 4 i ove sedmice ugostio interesantno takmičare!

Najgledaniji kulinarski show u Bosni i Hercegovini već nekoliko godina je „Stol za 4“ OBN TV i to sa razlogom. Svake sedmice novi kandidati pokazuju svoje kulinarske vještine i otkrivaju nam neke nove načine kako spremiti i naša tradicionalna jela ali i neka druga koja nisu karakteristična za naše podneblje.  Ove sedmice kroz emsiju od 17 sati Vas vodi Maja Munda a ovosedmični takmičari nam dolaze iz Zenice.

Prva kandidatkinja koja će ove sedmice ugostiti ostale takmičare i pripremom svojih specijaliteta konkurisati za glavnu nagradu je gospođa Mediha. Ako pak poželite i vi napraviti neko od njenih jela ovo su recepti za njih:

 

SLANA TORTA                         

SASTOJCI:                           

- cijelo pile                       

- 100 gr pureće šunke               

- 100 gr sira trapista              

- 100 gr pileće salame              

- 1 jaje                              

- 300 gr brašna                           

                                    

Kuhano pile očistiti od kostiju i  isjeći na komadiće, umjesiti tijesto sa brašnom jednim jajetom, malo vode i ulja, kada tijesto nadođe  napraviti tri dijela koja treba  razvući u veličini tepsije. U tepsiju staviti tijesto pa poredati  navedene sastojke, tijesto pa opet  sastojke i na kraju tijesto. Zapeći u rerni.         

 

TELETINA SA POVRĆEM                

SASTOJCI:                          

                                   

- 1 kg teletine                         

- 1 kg brokule                          

- 100 gr mrkve                            

- 500 gr. karfiola                          

- 400 gr grašak                           

- začini                           

                                   

Teletinu isjeći na kockice i prepržiti, staviti u pretis lonac zajedno sa povrćem i začiniti po želji.                             

                                   

                                   

VOĆNA HAVANA                       

SASTOJCI:                          

                                   

- 500 gr višanja                        

- 400 gr šumskog voća                      

- 4 šlag pjene                     

- 0.4 l mlijeka                          

- želatin                          

- 200 gr šećer                            

                                   

Mlijeko prokuhati, dodati želatin i šećer po želji. Kada se ohladi dodati šlag pjene, umutiti i jedan dio staviti u tepsiju, potom višnje i šumsko voće, pa ostatak kreme.   

Ostaviti na duboko hlađenje.       

 

Druga ovosedmična kandidatkinja je gospođa Milena. A ovo su recepti specijaliteta koje će ona spremati i pokušati osvojiti glavnu nagradu:

 

BUGARSKA PITA I PILEĆA PAŠTETA      

SASTOJCI:                           

 

- 15 kašika brašna                  

- 4 jaja                            

-1 kg krompira                           

- 4 paprike                           

- ulje                              

- začini 

- 1 prašak za pecivo                           

                                    

-Umutiti jaja, dodati izrendan  krompir,  brašno, isjeckanu papriku po mogućnosti crvenu, malo ulja, prašak za pecivo i začina po želji. 

-Za paštetu skuhati pile i odvojiti od kostaiju, u blenderu izmiksati piletinu sa 4 kuhana jajeta i malo  maslaca. Služiti u korpicama od  paradajza koji je prethodno  izdubljen.                          

 

RAMSTEK U BIJELOM SOSU SA PRILOZIMA 

SASTOJCI:                           

                                    

- 1 kg ramsteka                           

- vrhnje                            

-300 gr prase                             

-100 gr mrkve                             

- 50 gr celera                            

- začini                            

                                    

Ramstek marinirati u senfu, ulju i  začinima i pržiti u tavi, pri kraju  dodati vrhnje. Prasu, mrkvu i celer izrezati na rezance i dinstati na  maslacu. Kao prilog dodati i kuhane rezance. 

 

TUFAHIJE                            

SASTOJCI:                           

                                    

- 8 jabuka                            

- 350 gr oraha                        

- 2 šlag kreme                              

-500 gr šećera                             

                                    

Jabuke oguliti, prethodno izdubiti i skuhati. Vodu u kojoj su se kuhale  

jabuke prokuhati i dodati orahe i malo šećera. Jabuke puniti orasima i ukrasiti šlagom.                    

                                    

                                    

Gospođa Ajša je treća kandidatkinja koja će  svojim kulinarskim vještinama pokušati osvojiti glavni i veoma vrijednu ovosedmičnu nagradu. Ako Vam se sviđa neko od njenih jela ovo su recepti za njih:        

 

OMLET SA MESOM I GLJIVAMA            

SASTOJCI:                            

                                     

- 8 jaja                               

- 1 kg teletine                           

-200 gr luka                                

- 300 gr šampinjona                      

- ulje                               

                                     

Teletinu isjeći na kockice, skuhati i začiniti, izdinstati luk i gljive,  umutiti kajganu i preliti preko mesa i gljiva.                            

                                     

BIFTEK SA SUHIM VOĆEM I KROMPIRIMA  

SASTOJCI:                           

                                    

-2 kg bifteka                          

- 300 gr oraha u jezgri                    

- 100 gr grožđica                         

- 1 kg krompia                           

-100 gr suhih šljiva                       

                                    

Veći komad bifteka ispržiti sa svih strana i prebaciti u veću tepsiju, okolo staviti šljive, orahe i  grožđice, krompir na pola skuhati i dodati u tepsiju, prekriti folijom i peći oko dva sata.                  

                                    

KADAIF                               

SASTOJCI:                            

                                     

- kadaif                             

- 1 kg oraha                            

- 150 gr grožđica                           

- 3 jaja                             

- 10 kašika brašna                   

- prašak za pecivo                   

- malo ulja                          

                                     

Umutiti jaja, brašno, prašak i malo  ulja, u pleh poredati jedan sloj kadaifa, posuti orasima i grožđicama i na kraju umućenu smjesu za biskvit, sve prekriti kadaifom, peći i na kraju zaliti agdom.                  

                                     

Posljednja ovosedmična kandidatkinja koja će svojim kulinarskim specijalitetima pokušati osvojiti simpatije ostalih takmičarki je gospođa Anita a ovo su recepti za njene specijalitete:

 

POVRTNA ČORBA                        

SASTOJCI:                            

                                     

- 150 gr mrkve                             

-200 gr krompira                            

- 100 gr prase                              

- 100 gr brokula                            

- 100 gr karfiola                            

-  vrhnje za kuhanje                             

                                     

Sitno isjeckati povrće, prvo skuhati mrkvu i krompir, pa dodati ostalo  povrće, začiniti po želji i na kraju dodati malo vrhnja.                  

                                     

                                    

TELETINA SA PIREOM OD PATLIDŽANA    

SASTOJCI:                           

                                    

-2 kg  teletine                          

- 150 gr mrkve                             

- 400 gr patlidžana                         

- 150 gr crvenog luka                        

- paradajz sos                      

- 5 kašika brašna                           

- 0,3 l mlijeka                           

                                    

Teletinu ispržiti, dodati luk i papriku, pri kraju dinstanja dodati paradajz sos. Patlidžan ispeći u ljusci, oguliti i na tavi upržiti malo brašna sa mlijekom dok se ne napravi bešamel, dodati patlidžan i mješati dok se ne napravi pire.     

                                    

                              

TURSKA POSLASTICA                    

SASTOJCI:                            

                                     

- 1/2 kg mrkve                       

- 0,5 l soka od narandže                    

- jedna limunova korica                    

- 1/2 l mlijeka                      

- 100 gr šećera                      

- nišesta ili gustin                 

                                     

Mrkvu skuhati i ispasirati, dodati  dvije kašike nišeste, sok od narandže

i limunovu koricu, kuhati dok se ne  zgusne. U drugu posudu prokuhati     

mlijeko i dodati malo brašna i  šećera, mješati dok se ne dobije malo gušća smjesa od palačinaka. U čaše sipati krem od mrkve pa bijeli krem i na kraju od mrkve.                   

 

KOMENTARI
0

Morate biti registrovani i prijavljeni kako biste komentarisali sadržaj.