x

Stol za 4 i ove sedmice ugostio interesantno takmičare

Milica Blagojević ove sedmice sa ekipom emisije „Stol za 4“ OBN TV  boravi u Tuzli. Četri gospođe, Nizamu, Eminu, Sadetu i Azru upoznaćemo u novim kulinarskim druženjima. Na početku sedmice, predstaviće nam se Nizama koja će svojim specijalitetima pokušati osvojiti simpatije ostalih kandidata a samim tim i vrijednu glavnu nagradu.

Sastojci potrebni za današnje kuhanje su:

-piletina

-sir trapist

-šunka

-krema za kuvanje

-jogurt

-mladi sir

-smokve

-grožđice

-čokolada za kuvanje

 

Predjelo: Fritule sa sirom

Potrebni sastojci:

-4 jaja

-čaša jogurta

-1l ulja

-prašak za pecivo

-mladi sir

-so, šećer

 

Umutiti jaja, dodati jogurt, pecivo, so, šećer, sir i brašno. Smjesa treba biti malo gušća nego za palačinke. Fritulice pržiti u dubokoj masnoći.

 

Glavno jelo: Piletina na Nizamin način

Potrebni sastojci:

-pileće šnicle

-sir trapist

-šunka

-krema za kuvanje

-maslac

-krompir

-mrkva

-grašak

-prepeličina jaja

 

Piletinu propržiti i redati šnicle u nauljen pleh. Na filete staviti začine i listove šunke. Prekriti folijom i peći u rerni. Kada se malo zapeče dodati  kremu za kuvanje i sir trapist i opet malo zapeći.

 

Desert: Torta od suvog voća

Potrebni sastojci:

-7 jaja

-šećer

-brašno

-200 gr smokvi

-200 gr grožđica

-200 gr čokolade za kuvanje

-šlag 

-½ margarina

 

Odvojiti bjelance od žumanaca. Bjelance umutiti u čvrst snijeg, dodati 12 kašika šećera, 3 kašike brašna i sitno isjeckano suvo voće.  Smejsu za biskvit izliti u pleh i peći u rerni na 200 stepeni. Fil napraviti od žumanaca koje kuvamo na pari i dodajemo čokoladu za kuvanje. Ohladiti smjesu od žumanaca i čokolade. Dodati margarin i šlag kremu.

 

Ukusne i zanimljive specijalitete spremat će gospođa Emina. Specijalitetima koje je osmislila za svoje gošće, nastojat će zadovoljiti njihove ukuse i osvojiti glavnu nagradu.

 

Sastojci koji su nam danas potrebni u kuhinji:

-pečena crvena paprika

-puretina

-špinat

-teletina

-krompir

-soja sos

-senf

-orasi

-kakao

-čokolada

 

Predjelo: Pečena crvena paprika punjena puretinom

Potrebni sastojci:

-puretina

-sir

-špinat

-pečena crvena paprika

-brašno, jaja, prezla

 

Puretinu propržiti na ulju. Puniti je špinatom i sirom, rolovati i stavljati u pečenu crvenu papriku, koju pohujemo prije prženja.

 

Glavno jelo: Butkica sa povrćem

Potrebni sastojci: 

-teletina

-soja sos

-senf

-maslinovo ulje

-krompir

-mekva

-karfiol

-brokule

-sir trapist

-krema za kuvanje

Napraviti marinadu od soja sosa, senfa, maslinovof ulja i začina. Ovom marinadom premazati butkicu, smjestiti meso u pleh, prekriti i peći u rerni sat vremena. Krompir isjeći na kriške, začiniti solju, koprom i crvenom paprikom. Preko krompira u pleh staviti carsko povrće i sir trapist, sve zajedno peći u rerni, a pri posluženju preliti vrhnjem.

 

Desert: Maturski rad

 

Potrebni sastojci za biskvit su:

-10 bjelenaca

-10 kašika šećera

-5 žumanaca

-15 kašika mljevenih oraha

-2 kašike brašna

-šolja ulja

 

Za preliv Emina koristi: 

-15 kašika vode

-8  kašika šećera

-100 gr čokolade

 

A za fil potrebno je:

- 5 žumanaca 

-  14 kašika šećera

- 10 kašika brašna

- 1 l mlijeka

- 2 margarina

- 2 šlag kreme

- 200 gr čokolade

 

Sjediniti sastojke za biskvit i peći u rerni. Kada ovu koru ispečemo, iste sastojke koristiti i za drugu koru, samo umjesto oraha dodati kakao. Obje kore isjeći na dva dijela, tako da praktično dobijemo 4 kore. Sastojke za preliv takodje sjediniti i istopiti na vatri. Svaku koru prije filovanja preliti napravljenim prelivom. Za pripremu fila, potrebno je da žumance umutimo sa 14 kašika šećera i 10 kašika brašna. Ovu smjesu sipati u 1,5 l prokuhalog mlijeka. Miješati da se smjesa zgusne. Kada se ohladi dodati 2 margarina i podijeliti na 2 dijela. U prvi dio dodati 2 šlag kreme, a u drugi 200 gr čokolade. Naizmjenično filovati.

 

 

 

 

Gospođa Sadeta je treća takmičarka koja će u srijedu biti domaćica. Ovo su recepti jela koja će ona spremati i kojima će pokušati osvojiti simpatije ostalih takmičarki.

 

 

Sastojci potrebni za pripremu jela su:

 

-mljevno meso

-jufke

-piletina

-4 vrste sira

-krema za kuvanje

-tikvice

-riža

-susam

-rahat lokum

-višnje

-kupine

-šlag

 

Predjelo: Burek i musaka

 

Potrebni sastojci:

 

-mljeveno meso

-jufke

-ulje

-crveni luk

-začini

-riža

-tikvice

-krema za kuvanje

-jaja

-mlijeko

 

Za pripremu musake, najprije izrezati tikvice i redati ih u pleh, kratko zapeći. Rižu skuvati, meso propržiti sa lukom, začiniti i dodati rižu. Ovu smjesu staviti u pleh preko tikvica, umutiti 3 jaja, mlijeko i kremu za kuvanje i ovom smjesom preliti meso. Peći u rerni, služiti toplo.

 

Glavno jelo: Piletina u sosu od sira

Potrebni sastojci:

 

-pileći fileti

-krema za kuvanje

-začini

-ruska salata

Piletinu propržiti i redati u pleh. Začiniti, preliti vrhnjem i staviti 4 vrste sira. Peći u rerni, a rusku salatu servirati kao prilog.

 

Desert: Voćno osvježenje i susam rolat

 

Potrebni sastojci:

 

-kupine

-višnje

-rahat lokum

-susam

-krema za šlag

-čokoladne bananice

 

Umutiti šlag i redati ga u posudu zajedno sa kupinama i visnjama. Rastopiti rahat lokum i dodati ½ kg susama, smjesu sjediniti, razviti, filovati čokoladnim bananicama i rolovati opet.

 

Najmlađa ovosedmična takmičarka je Azra a ovo su recepti njenih jela.

 

Sastojci potrebni za pripremu jela su:

 

-krompir

-grašak

-mrkva

-piletina

-šunka

-sir

-kuvana jaja

-šampinjoni

-mljeveni keks

-žele bombone

-krem čokolada

-šlag

 

Predjelo: Čorba od povrća

 

Potrebni sastojci:

 

-krompir

-mrkva

-grašak

-začini

-krema za kuvanje

 

Isjeckati povrće i prodinstati. Nakon kratkog dinstanja dodati vodu i kuvati dok povrće ne omekša. Na kraju dekorisati kremom za kuvanje.

 

Glavno jelo: Cordon bleu

 

Potrebni sastojci:

 

-piletina

-sir trapist

-šunka

-brašno, jaja, prezla

-krompir

-kuvana jaja

-šampinjoni

-majoneza

 

Pileće šnicle puniti šunkom, sirom, rolovati, pohovati u brašnu, jajima i prezli.Krompir skuvati i propržiti na maslacu. Skuvati jaja, prepoloviti, izvaditi žumance i sjediniti ga sa majonezom. U izdubljeno bjelance stavljati po jedan šampinjon, a na njega smjesu od žumanaca.

 

Desert:  Kolač sa keksom i čokoladom

 

Potrebni sastojci:

 

-puding

-margarin

-mljeveni keks

-žele bombone

-krem čokolada

-šlag

KOMENTARI
0

Morate biti registrovani i prijavljeni kako biste komentarisali sadržaj.