Stol za 4 i ove sedmice ugostio interesantno takmičare
Milica Blagojević ove sedmice sa ekipom emisije „Stol za 4“ OBN TV boravi u Tuzli. Četri gospođe, Nizamu, Eminu, Sadetu i Azru upoznaćemo u novim kulinarskim druženjima. Na početku sedmice, predstaviće nam se Nizama koja će svojim specijalitetima pokušati osvojiti simpatije ostalih kandidata a samim tim i vrijednu glavnu nagradu.
Sastojci potrebni za današnje kuhanje su:
-piletina
-sir trapist
-šunka
-krema za kuvanje
-jogurt
-mladi sir
-smokve
-grožđice
-čokolada za kuvanje
Predjelo: Fritule sa sirom
Potrebni sastojci:
-4 jaja
-čaša jogurta
-1l ulja
-prašak za pecivo
-mladi sir
-so, šećer
Umutiti jaja, dodati jogurt, pecivo, so, šećer, sir i brašno. Smjesa treba biti malo gušća nego za palačinke. Fritulice pržiti u dubokoj masnoći.
Glavno jelo: Piletina na Nizamin način
Potrebni sastojci:
-pileće šnicle
-sir trapist
-šunka
-krema za kuvanje
-maslac
-krompir
-mrkva
-grašak
-prepeličina jaja
Piletinu propržiti i redati šnicle u nauljen pleh. Na filete staviti začine i listove šunke. Prekriti folijom i peći u rerni. Kada se malo zapeče dodati kremu za kuvanje i sir trapist i opet malo zapeći.
Desert: Torta od suvog voća
Potrebni sastojci:
-7 jaja
-šećer
-brašno
-200 gr smokvi
-200 gr grožđica
-200 gr čokolade za kuvanje
-šlag
-½ margarina
Odvojiti bjelance od žumanaca. Bjelance umutiti u čvrst snijeg, dodati 12 kašika šećera, 3 kašike brašna i sitno isjeckano suvo voće. Smejsu za biskvit izliti u pleh i peći u rerni na 200 stepeni. Fil napraviti od žumanaca koje kuvamo na pari i dodajemo čokoladu za kuvanje. Ohladiti smjesu od žumanaca i čokolade. Dodati margarin i šlag kremu.
Ukusne i zanimljive specijalitete spremat će gospođa Emina. Specijalitetima koje je osmislila za svoje gošće, nastojat će zadovoljiti njihove ukuse i osvojiti glavnu nagradu.
Sastojci koji su nam danas potrebni u kuhinji:
-pečena crvena paprika
-puretina
-špinat
-teletina
-krompir
-soja sos
-senf
-orasi
-kakao
-čokolada
Predjelo: Pečena crvena paprika punjena puretinom
Potrebni sastojci:
-puretina
-sir
-špinat
-pečena crvena paprika
-brašno, jaja, prezla
Puretinu propržiti na ulju. Puniti je špinatom i sirom, rolovati i stavljati u pečenu crvenu papriku, koju pohujemo prije prženja.
Glavno jelo: Butkica sa povrćem
Potrebni sastojci:
-teletina
-soja sos
-senf
-maslinovo ulje
-krompir
-mekva
-karfiol
-brokule
-sir trapist
-krema za kuvanje
Napraviti marinadu od soja sosa, senfa, maslinovof ulja i začina. Ovom marinadom premazati butkicu, smjestiti meso u pleh, prekriti i peći u rerni sat vremena. Krompir isjeći na kriške, začiniti solju, koprom i crvenom paprikom. Preko krompira u pleh staviti carsko povrće i sir trapist, sve zajedno peći u rerni, a pri posluženju preliti vrhnjem.
Desert: Maturski rad
Potrebni sastojci za biskvit su:
-10 bjelenaca
-10 kašika šećera
-5 žumanaca
-15 kašika mljevenih oraha
-2 kašike brašna
-šolja ulja
Za preliv Emina koristi:
-15 kašika vode
-8 kašika šećera
-100 gr čokolade
A za fil potrebno je:
- 5 žumanaca
- 14 kašika šećera
- 10 kašika brašna
- 1 l mlijeka
- 2 margarina
- 2 šlag kreme
- 200 gr čokolade
Sjediniti sastojke za biskvit i peći u rerni. Kada ovu koru ispečemo, iste sastojke koristiti i za drugu koru, samo umjesto oraha dodati kakao. Obje kore isjeći na dva dijela, tako da praktično dobijemo 4 kore. Sastojke za preliv takodje sjediniti i istopiti na vatri. Svaku koru prije filovanja preliti napravljenim prelivom. Za pripremu fila, potrebno je da žumance umutimo sa 14 kašika šećera i 10 kašika brašna. Ovu smjesu sipati u 1,5 l prokuhalog mlijeka. Miješati da se smjesa zgusne. Kada se ohladi dodati 2 margarina i podijeliti na 2 dijela. U prvi dio dodati 2 šlag kreme, a u drugi 200 gr čokolade. Naizmjenično filovati.
Gospođa Sadeta je treća takmičarka koja će u srijedu biti domaćica. Ovo su recepti jela koja će ona spremati i kojima će pokušati osvojiti simpatije ostalih takmičarki.
Sastojci potrebni za pripremu jela su:
-mljevno meso
-jufke
-piletina
-4 vrste sira
-krema za kuvanje
-tikvice
-riža
-susam
-rahat lokum
-višnje
-kupine
-šlag
Predjelo: Burek i musaka
Potrebni sastojci:
-mljeveno meso
-jufke
-ulje
-crveni luk
-začini
-riža
-tikvice
-krema za kuvanje
-jaja
-mlijeko
Za pripremu musake, najprije izrezati tikvice i redati ih u pleh, kratko zapeći. Rižu skuvati, meso propržiti sa lukom, začiniti i dodati rižu. Ovu smjesu staviti u pleh preko tikvica, umutiti 3 jaja, mlijeko i kremu za kuvanje i ovom smjesom preliti meso. Peći u rerni, služiti toplo.
Glavno jelo: Piletina u sosu od sira
Potrebni sastojci:
-pileći fileti
-krema za kuvanje
-začini
-ruska salata
Piletinu propržiti i redati u pleh. Začiniti, preliti vrhnjem i staviti 4 vrste sira. Peći u rerni, a rusku salatu servirati kao prilog.
Desert: Voćno osvježenje i susam rolat
Potrebni sastojci:
-kupine
-višnje
-rahat lokum
-susam
-krema za šlag
-čokoladne bananice
Umutiti šlag i redati ga u posudu zajedno sa kupinama i visnjama. Rastopiti rahat lokum i dodati ½ kg susama, smjesu sjediniti, razviti, filovati čokoladnim bananicama i rolovati opet.
Najmlađa ovosedmična takmičarka je Azra a ovo su recepti njenih jela.
Sastojci potrebni za pripremu jela su:
-krompir
-grašak
-mrkva
-piletina
-šunka
-sir
-kuvana jaja
-šampinjoni
-mljeveni keks
-žele bombone
-krem čokolada
-šlag
Predjelo: Čorba od povrća
Potrebni sastojci:
-krompir
-mrkva
-grašak
-začini
-krema za kuvanje
Isjeckati povrće i prodinstati. Nakon kratkog dinstanja dodati vodu i kuvati dok povrće ne omekša. Na kraju dekorisati kremom za kuvanje.
Glavno jelo: Cordon bleu
Potrebni sastojci:
-piletina
-sir trapist
-šunka
-brašno, jaja, prezla
-krompir
-kuvana jaja
-šampinjoni
-majoneza
Pileće šnicle puniti šunkom, sirom, rolovati, pohovati u brašnu, jajima i prezli.Krompir skuvati i propržiti na maslacu. Skuvati jaja, prepoloviti, izvaditi žumance i sjediniti ga sa majonezom. U izdubljeno bjelance stavljati po jedan šampinjon, a na njega smjesu od žumanaca.
Desert: Kolač sa keksom i čokoladom
Potrebni sastojci:
-puding
-margarin
-mljeveni keks
-žele bombone
-krem čokolada
-šlag
Podijeli komentar
Prijavi komentar
KOMENTARI
Morate biti registrovani i prijavljeni kako biste komentarisali sadržaj.