x

Sva ljekovita svojstva hrena i recepti za razna oboljenja!

Hren je jedan od vodećih antioksidanata, bogat vitaminom C, a za neke njegove ljekovite moći niste znali.

Hren se preporučuje za čišćenje krvi, izbacivanje kamena i pjeska iz bubrega, za znojenje i izbacivanje mokraće. U narodu se koristi kao lijek protiv bolesti pluća, reume, gihta, kijavice, za izbacivanje sekreta iz disajnih puteva, protiv skoruba.

 

Dragocjen je i kao stimulator organa za varenje, izaziva pojačanu sekreciju želudačnih i crijevnih žlijezda, kao i žuči i pankreasa. Pomaže kod uništavanja koli-bacila.

 

Evo nekoliko zanimljivih recepata koje možete da isprobate u svojoj kuhinji.

 

Protiv upale sinusa

 

Na zagrijanu ringlu se stavi šerpa sa narendanim hrenom i malo vode. Kad počne da isparava, šerpu sklonite sa šporeta, sagnite se nad nju, glavu pokrijte peškirom i udišite isparenje do desetak minuta. Najbolje je da se to uradi pred spavanje.

 

Kod oboljenja srca i krvnih sudova

 

Drvenom kašikom izmješati pet supenih kašika hrena, sok od tri limuna i dvije čaše meda. Uzimati po kašičicu tri puta dnevno, sat prije jela, tokom dva mjeseca. Mješavinu čuvati poklopljenu na hladnom mjestu.

 

Za jačanje pluća

 

Deset grama narendanog hrena preliti sa dva decilitra ključale vode i ostaviti poklopljeno nekoliko minuta. Procjediti i piti mlako. Dnevna doza je 2-3 manje šolje.

 

Kaša protiv astme

 

Četiri supene kašike rendanog hrena pomješati sa šoljom jabukovog sirćeta i kuvati na tihoj vatri. Kada se hren razmekša procjediti i dobijenoj količini dodati istu količinu meda.

 

Procjeđenu tečnost još malo kuvati (na laganoj vatri) sa medom, dok se masa ne zgusne.

 

Pomješati kuvani dio i hren i ostaviti da se ohladi. Držati zatvreno u frižideru, uzimati ujutru i uveče po jednu kašiku.

 

Izvor: Cafe.ba

KOMENTARI
0

Morate biti registrovani i prijavljeni kako biste komentarisali sadržaj.