x

Svečanim vatrometom otvoren Festival prijateljstva: Pobjednik X Factora Amel Ćurić iznenadio posjetitelje!

Intoniranjem himne festivala „Pruži mi ruku, prijatelju“, podizanjem festivalske zastave na jarbol i vatrometom sinoć je u Goraždu svečano otvoren 18. internacionalni Festival prijateljstva koji će trajati šest dana. Ceremoniju svečanog otvaranja uljepšali su mališani iz goraždanskih vrtića „SOS Kinderdorf“ i „Sunce“, Duhačkog orkestra iz Travnika, koji su upriličili i promenadni koncert ulicama Goražda.

U programu otvaranja manifestacije koja je u gradu na Drini okupila učesnike iz BiH, Francuske, Turske, Bugarske, Srbije, Crne Gore, Kosova, Njemačke, nastupili su i Bakir Vehabović, Džejla Ramović, Lejla Žuga, dok je poruku u ime mladih poruku učesnicima uputio Nino Bašić, učenik generacije Mješovite srednje škole „Enver Pozderović“. Ostatak večer pripao je članovima kulturno umjetničkih društava iz Sjenice, Rožaja, Kalesije, Hadžića, Cazina, Vitkovića i Goražda, te „Sjeničkim tamburašima“. 

 

Prije ceremonije otvaranja posjetitelji su mogli pogledati „Bosansku sobu“, te probati tradicionalna jela u „Bosanskoj avliji“, festivalskom kutku za koji su se danima pripremale vrijedne članice Sekcije za očuvanje bošnjačke tradicije i običaja Ansambla narodnih igara i pjesama Centra za kulturu. Na platou Centra za kulturu otvoren je Ljetni sajam knjige, a u Gradskoj galeriji izložba slika nastalih na tradicionalnoj likovnoj koloniji „Boje prijateljstva“. 

 

Drugi dan Festivala posjetitelji su mogli učestvovati i u Igrama na Žanju, popularnom okupljalištu omladine u srcu korita rijeke Drine, a igre će biti nastavljene i danas (ponedeljak). U prijepodnevnim satima posjetitelji su mogli pogledati djela nastala na Internacionalnoj likovnoj koloniji „Boje prijateljstva“ Goražde 2014, kao i posjetiti Ljetni sajam knjige i prezentaciju u mjetničkih tehnika na platou Centra za kulturu. Nešto kasnije promovirana je knjiga „Tako mi vremena“ čiji je autor Mustafa Smajlović, a promotor je bio Slavko Klisura. Poslije promocije prisutni su mogli uživati u zvucima klasične muzike, a izvođači su bili Adnan Ahmedić i Nataša Ristić. 

 

Glavna tačka večeri bila je rock svirka benda „Kuda i Oratorij“˛iz Goražda i „Undergroundera“ iz Sarajeva. Nakon odlične svire Kude i momaka nastupili su Undergrounderi koji su prvom pjesmom „Džeko je reko“ natjerali publiku na ples. Veliko iznenađenje bio je izlazak Amela Ćurića na binu koji je sa Undergrounderima otpjevao par pjesama. Kako je sve to izgledalo protekle dvije noći pogledajte u galeriji koju vam donosimo.

 

Ekskluziva.ba

KOMENTARI
0

Morate biti registrovani i prijavljeni kako biste komentarisali sadržaj.