x

Tmurno vrijeme i radnički grah obilježili 1. maj u Zenici!

Danas se obilježava 1. maj - Međunarodni praznik rada u znak sjećanja na velike radničke demonstracije koje su održane prije 130 godina u Chicagu, 1. maja 1886. godine.

Praznik se obilježava u cijeloj BiH. U Zenici Saveza samostalnih sindikata BiH organizirao je proširenu sjednicu Glavnog odbora Sindikata BiH, nakon čega su članovi sindikata i drugi građani položili cvijeće i vijence na spomen-obilježju Kameni spavač.

 

Od 11 sati je na Kamberovića polju upriličeno druženje sindikalaca i građana uz besplatnu podjelu radničkog graha, vode i sokova.

 

Podsjetimo, u Chicagu su 1. maja 1886. održani masovni radnički protesti tokom kojih su istaknuti zahtjevi simbolizirani u 3 osmice: 8 sati rada, 8 sati odmora i 8 sati kulturnog uzdizanja. U spomen na krvoproliće u Chicagu, na 1. kongresu Druge internacionale 1889. godine odlučeno je da će se 1. maja svake godine održavati radnički protesti. Već od sljedeće 1890. godine taj datum postaje međunarodnim danom opće solidarnosti radništva. Tokom sljedećih godina radnici u zapadnim zemljama, uz posredovanje sindikata i sporazumijevanje s poslodavcima, odnosno državom, postigli su zapažene uspjehe u borbi za svoja prava pa su s vremenom smirene socijalne tenzije.

 

U ovom, današnjem obliku, prvi maj je postao međunarodno slavlje socijalnih i ekonomskih uspjeha radničke klase i sindikalnog pokreta.

 

U Bosni i Hercegovini ovo je jedan od rijetkih praznika oko kojeg nema političkih nesuglasica - svi ga slave.

 

tekst : radio zenit

KOMENTARI
0

Morate biti registrovani i prijavljeni kako biste komentarisali sadržaj.