x

Tonči Huljić: Smiješan mi je komentar Gorana Bregovića da pjevam kao kastriran!

Kada sam radio sa Viki Miljković i napravio pjesmu „Flaster na usta`` shvatio sam to kao jedan dobar eksperiment i uvjerio se da mogu rasturiti i u toj branši bez probelma

Tonči Huljić ovih dana objavio je album „Panika`` i to s bendom „Madre badeša`` s kojim svira već skoro tri godine. U prvoj formaciji pjevao je Petar Grašo, a onda ga je zamjenio Emil Arsov, nekadašnji učesnik takmičenja „Zvezde Granda``. Počeo je i sam da pjeva, a ovih dana novi album se poromoviše u Hrvatskoj, dok je u cilju da se prave promocije i u drugim zemljama regije.

 

Šta je Goran Bregović rekao za njegovo pjevanje, zašto su mu drži koncerti na kojim nema ničega i kako se snašao pišući narodnjake za Viki Miljković... poznati kompozitor je odogovarao za naš magazin.

 

Zašto se album zove „Panika``?

- Imam paniku od kroze srednjih godia i to je povezano i simbolično na taj način. Imam utisak da sve što sam straiji postajem neozbiljniji. Kod mene je sve obrnuto! Nisam vjerovao da to može da se desi jer su me oni koji su došli u neke ozbiljne godine upozoravali šta će se desiti. Imam neke planove koje nisam stigao, ali eto, i to je čar krize srednjih godina, da ste stalno u nekoj panici.

 

 Koliko se razlikuje ovaj album i bend „Madre badeša`` od „Magazina``?

- Puno, to nije isto. Nekada sam pisao vrlo kalkulisane pjesme koje su tačno ciljale na određenu publiku, pisao sam pjesme za kojem sam tačno znao da će postati hit. Danas to više nemam potrebu. Meni je draže da svirma neki koncert u Evropi gdje skoro da nema uopšte publike, nego velike dvorane. Razmišljao sam jedno vrijeme da se i povučem u potpunosti i odem u penziju, a onda kada sam vidio da je to super svirati u praznoj dvorani sa ljudima koji razumiju vašu muziku, predomislio sam se.

 

 Kada je došao taj momenat?

- „Magazin`` mi je dosadio. Nisam više mogao da sviram „Kokolo`` i kad sam čuo Petra Grašu da pjeva tu pjesmu, rekao sam sebi, e nećeš više! Onda sam osnovao novi bend i počeo da sviram muziku za svoju dušu. Napisao sam neke sasvim drugačije pjesme, koje je otpjevao Grašo, ali i ja sam počeo pomalo da pjevam, krenuli smo na turneju, ali on nije mogao dugo da se zadrži u bendu zbog svojih obaveza, pa ga je zmajenio sjajni Emil Arsov. To je ukratko priča o nastanku benda koji danas svira po Evropi.

 

Ko vam je danas najveći kritičar?

- Ja odlično podnosim kritike i nisam sujetan. Naprotiv, drago mi je da ljudi imaju šta da kažu, bilo u pozitivnom ili negativnom smislu, i da mogu iz toga nešto da naučim. Međutim, jedna kritika me je nasmijala do suza, a to je bio komentar Gorana Bregovića da pjevam kao kastriran (smijeh).

 

 Kako danas izgleda estrada izu vašeg ugla?

- Nema novih zvijezda i sve ovo što danas radi je blizu četrdeset ili prešlo četrdesetu. Dakle, neki neće tako lako u penziju dok se ne nađe adekvatna zamjena. I tu nastaje veliki problem jer u hiperprodukciji i ovi stari estradnjaci se takmiče i ulažu velike novce da bi osptali, a onda se tu pjeva sve i svašta.

 

 Šta vi možete da uradite?

- Pa, ništa. Više ne želim da budem dio estrade i da sviram koncerte „Magazina``. Pišem pjesme za ljude koje znam godinama i eto to je sve što mogu. Mislim da kao pojedinci nemamo šansu.

 

Radili ste i pjesmu „Flaster na usta``za Viki Miljković. Odakle ideja da pišete narodnjake?

- Pišem muziku i nije bitno koja je vrsta muzike. Kad sam radio sa Viki Miljković i napravio pjesmu „Flaster na usta`` shvatio sam to kao jedna dobar eksperiment i uvjerio se da mogu rasturiti i u toj branši bez problema. Danas radim neopterećeno, bez potrebe da se dokažem i napravim hit. Viki ima prirodnu boju glasa. Lako je raditi s njom jer zna šta hoće i nema tu misitifikacije. Da sam u Americi trebalo bi mi tri godine da postanem vodeći hit mejker i da zaradim lovu jer danas radim samo za svoju dušu bez potrebe da se dopadnem širokim narodnim masama, to sve malo vuče na narodnjake, tako mi kažu.

 

 Možete li sebe da zamislite da ne radite sa suprugom Vjekoslavom?

- Teško. Nemam pojma zašto, ali i da nismo muž i žena mi bi sarađivali. Imamo iste poglede na muziku i život i taj tandem svima odogovara. Niko ne može da zamisli da dođe i da nje nema u studiju, sve radimo zajedno, i tačno znamo šta može da pjeva Rozga, šta Grašo ili bilo ko drugi. Morate da imate tu neku konekciju autora da bi pjesma uspjela, ako toga nema onda ide sve dođavola!

 

 Nije bitno koliko ćemo ulaznica prodati

 Kakvi su planovi sa bendom „Madre badeša``?

- Idemo svuda gdje nas pozovu. Pravit ćemo koncerte i promocije jer već sad imamo dva albuma tako da smo dovoljno sazreli za neki dobar i veliki koncert. Opet kažem, nije nam bitno koliko ulaznica prodajemo niti da li će dvorane da budu pune. Sviramo zato što volimo, a ko nas voli slobodno može da dođe na koncert ako primijeti reklamu i da se prepusti uživanju u muzici.

 

Izvor: expressmag.ba/ekskluziva.ba

KOMENTARI
0

Morate biti registrovani i prijavljeni kako biste komentarisali sadržaj.