x

Toyota ima odgovor na važno pitanje!

Odgovor na ovo pitanje predstavlja jedan od onih gorućih i vječnih misterija, te muči auto-entuzijaste već desetljećima. Samo pitanje stoji rame uz rame s onima vezanim uz Sveti gral, smisao života i postanak svemira, tako da je zapravo krajnje vrijeme da jedan od tih životnih misterija konačno bude odgovoren.

A pitanje glasi: koliko je autića na daljinsko upravljanje potrebno da bi se za njih privezan automobil pomakao s mjesta?

 

Slažete li se da je odgovor na ovo pitanje od saveznog značaja?

Naravno da se slažete.

 

Srećom, tu je Toyota kao tvrtka koja razumije štovatelje svijeta automobila i ostalu pripadajuću svitu, pa je odgovor na ovo vječno pitanje stigao iz njihove radionice koja iz dana u dan usavršava stari zanat marketinga.

 

U centru ovog vječno misterija nalazi se Toyota Hilux – automobil sveopće poznat lovcima, građevinarima, auto-prijevoznicima, teroristima i Mitchu Buchannonu. Automobil koji čak ni ultra-tvrdoglavi Jeremy Clarkson skupa s ostatkom svite obješenjaka iz nekad aktualnog Top Geara nije uspio razvaliti do kraja. Automobil koji je u stanju prevoziti izbjeglice, građevni materijal, mitraljeze ili daske za surfanje, a da pri tome nikada ne stane zbog nekog kvara u obliku „dječje bolesti“ i slično.

 

Jednom riječju, Toyota Hilux je neuništiva legenda ovog japanskog proizvođača automobila i stoga nimalo ne čudi kako je upravo taj legendarni model u centru odgovora na vječno pitanje iz uvodnog dijela ovog teksta.

 

Kako bi se na pitanje što je moguće uvjerljivije dao odgovor, Toyota je nedavno udružila snage s još jednim proizvođačem automobila (i više ili manje sličnih prometala). No kako ne biste pomislili kako je na pomolu Hilux s Boxer-motorom i kako je riječ o tvrtki Subaru, vrijedi reći da ova tvrtka proizvodi svu silu umanjenih prometalica koje su u stanju krasiti nečiju vitrinu ili razveseljavati svojim pokretom.

Ukratko, riječ je o japanskom proizvođaču maketa – tvrtki Tamiya.

 

Za one koji ne znaju što i kako Tamiya proizvodi, recimo samo da ćete na svijetu teško pronaći preciznije napravljene plastične makete automobila i tehnološki superiornije pokretne makete na daljinsko upravljanje. No ako vam pak to nije dovoljno, slobodno zavirite na njihove stranice i pogledajte što sve ova tvrtka nudi ili pak jednostavno priupitajte nekoga tko se natjeravanjem autića na daljinsko upravljanje (profesionalnije ili manje profesionalno) bavi i sve će ubrzo postati jasno.

…a ja bih dalje na tematiku…

 

Sama ideja vezana uz ovu reklamu nije nova. Dapače, još je tijekom osamdesetih tadašnju generaciju modela Hilux vukla nekolicina autoća na daljinski, ali ta reklama nije baš doživjela svjetsku slavu, pa se iz tog razloga Toyota odlučila ponoviti cijelu priču.

 

Uglavnom, Hilux 2.4 D-4D je u mjerilu 1:1, što u prijevodu znači da raspolaže s raskošnih 3,200 kilograma žive vage, dok s druge strane konop(a)ca stoji ukupno 15 primjeraka Hiluxa na daljinsko upravljanje u mjerilu 1:10.

 

Doduše, dotični su „Bruiseri“ (kako je ova varijacija na temu Hiluxa nekad davno bila poznata) obogaćeni su s posebnim sustavom prijenosa, te s gumama napunjenim na 4,1 bara, jer u protivnom ovu mini demonstraciju sile ne bi bilo moguće izvesti. No svejedno je iza cijele priče ostala opaka količina matematike, što pak nimalo ne čudi s obzirom na činjenicu da mini-Hiluxi svaki za sebe teže punih 3,2 kilograma i raspolažu maksimalnim okretnim momentom (buraz) od 23 Nm), pa su raznorazne kalkulacije bile prijeko potrebne.

 

Uglavnom, kako ćete vidjeti iz prvog u nizu video-uradaka, autići su se prvo itekako mučili, a onda je veliki Hilux uspio krenuti bez ikakvih specijalnih efekata i zelenog platna.

 

U sklopu ostatka video-uradaka je priča nešto drugačija, ali nema smisla kvariti dojam opisivanjem. Dapače, rekao bih samo da je poanta ista, te da su autići isto toliko fenomenalni kao i u prvom video-uratku.

 

Na kraju krajeva je u sklopu ovog kratkog i slatkog serijala odjel marketinga odradio svoj posao i snimljena je još nekoliko genijalnih Toyotinih reklama – i to u nekoliko varijacija na temu podloge i ideja. Ekipa s autićima na daljinski konačno je došla do izražaja kako im i dolikuje, auto-entuzijasti su na globalnom planu došli na svoje, jer je ovaj misterij konačno razriješen, a s one osobne strane za sebe mogu reći samo da sam se pogledom na legendarni „mini-Bruiser“ raznježio.

 

Stoga uživajte u svakom od ovih video-uradaka i nemojte ovo pokušavati kod kuće.

 

Izvor: Automobili.dnevnik.hr/ekskluziva.ba

KOMENTARI
0

Morate biti registrovani i prijavljeni kako biste komentarisali sadržaj.