x

Trikovi za brže surfanje netom !

Postoji stotine prečica za jednostavnije korištenje računara, međutim često smo previše lijeni da ih zapamtimo iako bi nam one mogle olakšati i ubrzati svakodnevne radnje, poput surfovanja internetom.

Prečice na tastaturi osmišljene su upravo kako bi korisnicima skratile vrijeme potrebno za obavljanje pojedine radnje. Međutim, veoma mali broj korisnika zaista i koristi te prečice. Većina ni ne zna da postoje prečice koji bi im mogle uštedjeti vrijeme i klikove i tako pojednostaviti uobičajene radnje.

Korisnost prečica najviše dolazi do izražaja kad se koristite laptopom uz koji nemate miš pa tipkanje po tačpedu može biti nespretno i dugotrajno. Međutim, šta ako bismo vam mogli olakšati, primjera radi, surfanje internetom uz samo nekoliko zgodnih prečica?

``Listanje`` stranica

Većina stranica na webu ne proteže se samo na veličinu ekrana već je potrebno i pomjerati se po stranici na dole kako biste došli do svih podataka. Korištenje strelica može biti dugotrajno, a povlačenje pomoću miša nespretno. U takvim trenucima isprobajte ``Space`` i ``Shift``. Pritiskom na ``Space`` cijela stranica će se pomjeriti za jednu veličinu ekrana na dole, dok će ``Space`` u kombinaciji sa ``Shiftom`` rezultirati povratkom za jednu dužinu ekrana na gore.

Prebacivanje po kućicama

Kad ispunjavate neki obrazac na internetu, često morate skakati iz jedne kućice u drugu. Ukoliko za to koristite miša, cijeli postupak se može učiniti mnogo komplikovanijim nego što jeste. Zato iskoristite snagu ``Taba`` i pritiskom na tu tipku jednostavno preskočite iz jedne kućice u drugu. Kursoar će se uvijek pomjerati s lijeva na desno, odnosno odozgo na dole. Ako slučajno preskočite koju kućicu, uvijek se možete vratiti kombinacijom ``Taba`` i ``Shifta``.

Pronađite ``skriveni`` pojam

Veliki tekstovi na stranici mogu biti zamorni, pogotovo kad tražite određeni pojam. Kako ne biste morali čitati stotine riječi u potrazi za onom pravom, poslužite se prečicom. Na tastaturi pritisnite ``Ctrl`` i slovo ``F`` (ko koristi ``Mac`` kombinacija je ``Cmd`` i ``F``) i u dnu ekrana pojaviće vam se traka za pretraživanje. Upišite traženu riječ i pritisnite ``Enter``. Brza tražilica pronaći će traženu riječ na stranici, ali će vam omogućiti i da odmah skočite na sljedeću poziciju na kojoj se ta riječ nalazi na stranici.

Nikad dosta prozora i kartica

Ako ste jedan od onih koji vole da imaju nekoliko otvorenih kartica (tabova) sa različitim stranicama ili čak nekoliko prozora, znate koliko taj proces može potrajati koristite li miša.

Međutim, koristite li prečice na tastaturi, sve će biti gotovo u tren oka. Za otvaranje nove kartice (taba) dovoljno je pritisnuti kombinaciju ``Ctrl`` i slovo ``T`` (ko koristi ``Mac`` ponovno ``Cmd`` i slovo ``T``), odnosno za prozor ``Ctrl`` i slovo ``N`` (za ``Mac`` ``Cmd`` i slovo ``N``).

Isto tako, ukoliko ste zabunom zatvorili neku karticu i želite ponovo da je otvorite, dovoljno je da pritisnete kombinaciju ``Ctrl`` (``Cmd``), ``Šift`` i slovo ``T`` kako bi se posljednja zatvorena kartica ponovno vratila na ekran.

Ukoliko vam ipak treba da na brzinu ugasite neku karticu da šef ne vidi da ste umjesto na proračunske tablice svoju pažnju usmjerili na stranicu s vicevima, pritisnite ``Ctrl`` i slovo ``W`` (za ``Mac`` - ``Cmd`` i slovo ``W``)

Printajte u tren oka

Bez obzira da li želite da isprintate neku stranicu sa interneta ili da je sačuvate u obliku PDF-a, dovoljno je da na tastaturi pritisnete ``Ctrl`` (za ``Mac`` - ``Cmd``) i slovo ``P``. Pojaviće vam se prozor za printanje u kojem možete odabrati način printanja.

Ovo su tek neke od stotine prečica koje možete koristiti na svom računaru. Sad ih samo treba naučiti napamet i primijeniti. Nije teško. Pokušajte i sami.

Izvor: federalna.ba/ekskluziva.ba

KOMENTARI
0

Morate biti registrovani i prijavljeni kako biste komentarisali sadržaj.