x

U Los Angelesu najavljen Audi A8 četvrte generacije

Aluminijska `lađa` uvodi 4.0 TFSI sa 605 KS, za samo 3,7 s do stotke.

Na salonu u Los Angelesu predstavljen je koncept Audija A8 četvrte generacije (prva je predstavljana 1994., druga 2002., a treća 2009. i prošle jeseni redizajnirana). `Krstarica` aluminijske karoserije duga je 510, široka 195 i visoka 139 cm te je četiri centimetra kraća, čak sedam niža i jednako široka kao još uvijek aktualni model.

 

Zanimljiv je stil, kojeg potpisuje dizajner Marc Lichte, koji će se primijeniti i na nasljednicima modela A6 i A7 Sportback, na kojima u Ingolstadtu intenzivno rade. Bit će to `riznica tehnologije` - novi Audi A8, koji se u tržišnoj verziji očekuje početkom 2016. (vjerojatno na salonu u Detroitu) uvest će 48-voltnu instalaciju, koja će omogućiti povećanje učinkovitosti napajanja i pogona te će smanjiti masu (koristit će se tanje žice - vodiči).

 

Uvodi i laserska svjetla te poseban ekran na dodir, na središnjem grebenu, iza ručice mjenjača, po tehnologiji OLED-folija (organic light emitting diode), odnosno organskih svijetlećih dioda. Također će imati digitalnu 3D ploču s instrumentima. Novost će biti i benzinski V8 bi-turbo 4.0 TFSI, predstavljen u konceptnom modelu. Taj monstrum od motora ispaljuje 605 KS, a `forte` mu je najveći okretni moment od 700 Nm, koji se u overboostu, 15 sekundi može povećati na 750 Nm.

 

Snaga se, naravno, prenosi na sva četiri kotača, preko sustava Quattro, što će omogućiti ubrzanje do stotke za 3,7 s. Najveće će brzina elektronički biti ograničena na 250 km/h, odnosno uz doplatu na 280 km/h, a bez blokade išao bi 330 km/h. Prosječna potrošnja, po EU-ciklusu iznosi 8,6 litara. Naravno, u tržišnim će verzijama važnu ulogu imati dizelske verzije. Kao i do sada, nudit će se i produžena verzija L.

 

Izvor: Autoportal.hr

KOMENTARI
0

Morate biti registrovani i prijavljeni kako biste komentarisali sadržaj.