x

U Sarajevu premijerno prikazan film ``Zukva`` o koncertnoj turneji benda Divanhana!

U kinu Meeting Point u Sarajevu sinoć je održana premijera dokumentarnog filma ``Zukva`` o sarajevskom sevdah bendu Divanhana. Crpeći inspiraciju upravo iz zukve, autohtone vrste kisele jabuke, kao svojevrsnog simbola historijske i kulturne baštine Bosne i Hercegovine, krenuli su na putovanje zemljama Balkana i Evrope. 

``Ideja se rodila u samoj realizaciji turneje, u trenucima u kojim smo nailazili na ljude različitih kultura i tradicija``, rekla je Naida Čatić, vokal benda Divanhana.

 

Priče tih ljudi, kao i priče sa istraživačima tradicije i ljudima iz struke zabilježili su zajedno sa producentskim timom Al Jazeere Balkans.

 

``Nedavno smo imali premijeru filma o Dini Merlinu ali veliko mi je zadovoljstvo bilo kad su ovi mladi ljudi došli na vrata i predložili projekt `Zukva`. Inače, zukva je divlja jabuka na koju se svašta može nakalemiti i sve se primi. Mladi, odgojeni, vaspitani, znaju šta hoće, s planom, reperezentativni. Kao stari sevdalija jedno vrijeme sam se bojao da nema ko naslijediti naše odlazeće majstore, a onda se pojavila Divanhana i svi ti strahovi su na neki način nestali``, rekao je Tarik Đođić, direktor Al Jazeere Balkans.

 

Etnomuzikološko i etnografsko dokumentarno filmsko ostvarenje ``Zukva`` donosi priče koje odzvanjaju u ehu njihovih koncerata sa naizgled sasvim običnim ljudima.

 

``Ovim filmom poručujemo mladim ljudima da uvijek postoji mjesto i vrijeme za napredak. Prilike se stvaraju danas, ne čeka se sutra, a sigurna sam da neke mlade i hrabrije generacije u BiH mogu donijeti velike promjene u našem društvu``, poručila je Naida.

 

TV premijera filma najavljena je 21. maja u 21 sat.

(Klix)

KOMENTARI
0

Morate biti registrovani i prijavljeni kako biste komentarisali sadržaj.