x

U oku bolesnog psa otkrili crva koji prelazi i na ljude

Stručnjaci s Veterinarskog fakulteta u BiH, odnosno Klinike za hirurgiju, prije nekoliko dana prilikom pregleda kod jednog psa otkrili su očnog crva Thelazia callipaeda, koji je inače karakterističan za podneblje Azije i koji se može lako prenijeti i na čovjeka.

Glavni prijenosnik ovog parazita je jesenja muha koja se hrani očnim iscjetkom, kazala je za sarajevski Dnevni avaz Selma Filipović, profesorica na Klinici za hirurgiju Veterinarskog fakulteta.

- Crv koji se prenosi sa životinje na čovjeka, također, napada oči. To može biti veoma opasno ako se odmah ne počne adekvatno liječiti. Javnost treba znati da je ovo prvi slučaj otkrivanja ovog parazita u BiH, zbog čega se preporučuje veterinarima da obrate pažnju prilikom oftalmološkog pregleda životinja. Jedino na taj način može se spriječiti širenje ovog parazitarnog oboljenja – rekla je Filipović.

Kako je pojasnila, kod bolesnog psa ovaj crv pojavio se nakon dugotrajnog i neuspješnog liječenja oboljenja očiju. Iz anamneze je ustanovljeno da je imao folikularni konjuktivitis, koji su veterinari liječili terapijom duže od 20 dana.

- Oftalmološkim pregledom ustanovljeno je prisustvo ovog parazita oka koji nije uobičajen kod nas. To nam je potvrdio i doc. dr. Jasmin Omeragić, šef laboratorija za parazitologiju Veterinarskog fakulteta. Od vlasnika smo saznali da je nastanku oboljenja prethodio boravak psa u okolini Sarajeva – rekla je Filipović, dodajući da se ova bolest, ukoliko se pravilno i pravovremeno dijagnosticira, uspješno liječi.

Teška oštećenja

Simptomi ove bolesti isti su kod životinja i ljudi. Crv teško oštećuje oko i stvara konjuktivitis s gnojnim iscjetkom. Kako pojašnjava Filipović, izaziva bol pa zaraženi čovjek ili životinja drže oči zatvorenim.

Izvor:Dnevni avaz

KOMENTARI
0

Morate biti registrovani i prijavljeni kako biste komentarisali sadržaj.