x

U sklopu projekta “Dijalog za budućnost” pokrenut zanimljiv TV serijal za mlade: Vrijeme je za “Jump Out”!

Međukulturno razumijevanje i obrazovanje, osnova je svakog pozitivnog dijaloga, međutim, mladi ljudi iz različitih dijelova Bosne i Hercegovine veoma rijetko imaju mogućnost da međusobno sarađuju i komuniciraju. 

Na osnovu zajedničke inicijative Predsjedništva BiH i generalnog sekretara Ujedinjenih nacija (UN), kao i prepoznate potrebe za stvaranjem prostora za dijalog i promociju suživota u BiH, Tim UN-a u BiH pod vodstvom rezidentnog koordinatora UN-a i u saradnji sa Predsjedništvom BiH je razvio projekat pod nazivom „Dijalog za budućnost: promocija suživota i različitosti u BiH“ kojeg zajednički provode UNESCO, UNICEF i UNDP.

 

U sklopu projekta pokrenuta je i zanimljiva TV emisija za mlade pod nazivom “Jump Out” čiji je osnovni cilj poticanje dijaloga, te promovirati pozitivne vrijednosti među mladima u BiH. 

 

“Da biste pronašli održiva rješenja, to zahtijeva vrijeme i strpljenje, zato je dijalog forma za budućnost, za dugoročnu perspektivu. Dijalog zahtijeva aktivno slušanje drugog i drugačijeg i volju za realnim promjenama. Neophodno je naći adekvatne kanale komunikacije i na pravi način artikulisati svoja razmišljanja i zahtjeve. Ova TV emisija je upravo takva vrsta komunikacije gdje će prvenstveno mladi dobiti prostor za promoviranje dijaloga i aktivizma.”, rekao je Namik Hadžalić, Koordinator zajedničkog projekta UN-a.

 

TV serijal će u 20 epizoda prikazati mnoge interesantne teme iz naše zemlje te ugostiti poznate bh. ličnosti. 

 

``U serijalu donosimo priče koje iskaču iz okova naše svakodnevice. One govore o hrabrim mladim ljudima, koji se ne boje iskoračiti, pružiti ruku, njihovi susreti su dirljivi, a prijateljstva koja stvaraju su trajna. U okolnostima kakve jesu, smatram da svaki takav iskorak treba pozdraviti i proslaviti, radi tih djevojaka i momaka, ali i dobrobiti cijele zajednice. Sretna sam da mi je pružena prilika da im, u onome što znam raditi, budem podrška.``, kazala je urednica emisije Elvira Jahić.

 

Emisija će pružiti priliku mladim širom BiH da pred TV kamerama govore o svojim problemima, ali i afinitetima i interesovanjima, te da predstave svoje projekte i pokrenu dijalog i saradnju sa mladim ljudima iz drugih krajeva naše zemlje. 

 

“Iako često čujemo floskulu da na mladima svijet ostaje, mladi u našoj zemlji nažalost nemaju dovoljno mogućnosti da iskažu svoje probleme i stavove, te ih se nerijetko želi prikazati kao pasivni i nezainteresirani dio društva, što oni sigurno nisu.  Jump Out definitivno iskače iz šablona standardnih emisija za mlade, s obzirom da ova emisija upravo pruža mladima mogućnost da govore.”, rekla je voditeljica emisije Ivona Narančić.

 

U pruvoj epizodi, koja je na programu u nedjelju, 28.6. u 22.30 sati, između ostalog će se govoriti o problemu nasilja na stadionima, te način prevazilaženja ovog problema i otvaranju dijaloga između navijačkih skupina, ali  i predstavnika policije. Svoje viđenje ovog problema će dati vođe navijačkih skupina, a čut ćemo i komentare nekadašnjeg bh. reprezentativca, Elvira Bolića.

 

Produkcija: Via Media

Urednica: Elvira Jahić

Voditeljica: Ivona Narančić 

Emitiranje: BHT1, nedjelja, 22:30, repriza: srijeda, 13:30

 

Ekskluziva.ba

KOMENTARI
0

Morate biti registrovani i prijavljeni kako biste komentarisali sadržaj.