x

UŽIVO Građani zahtijevaju Nikšićevu ostavku

Nekoliko stotina građana protestvovalo je i jučer, zahtijevajući bezuslovnu ostavku Vlade Kantona Sarajevo, Vlade Federacije i formiranje nestranačkih vlada, ne preduzimanje nikakvih mjera kojima bi se ograničile mirne demonstracije građana, te hitno oslobađanje uhapšenih demonstranata.

Pozivaju na mirne proteste, a poručili su da će se sami obračunati s huliganima ukoliko se pojave.

14:08 Kako javlja novinarka "Dnevnog avaza" s lica mjesta, od grupe koja je ostala u pritvoru, jedan dio njih je prebačen u tužilaštvo, a drugi je ostao u policiji. 

 

14:05  Iz policije je izašla i druga grupa uhapšenih, no oni su ubrzo ubačeni u "marice" kako bi bili prebačeni na drugu lokaciju. Roditelji su pokušali blokirati odlazak vozila, ali ih je policija spriječila u tome.

 

14:00 Od 30 privedenih trenutno je 15 pušteno kućama. Ostali roditelji i demonstranti zahtijevaju da i ostali u policijskoj stanici budu što prije pušteni. Oni koji su pušteni iz pritvora, tvrde da je nad njima bila upotrijebljena sila i da ih je policija tukla.

 

13:58 Ministri nisu završili sjednicu Vlade KS ali su se razišli jer su dobili dojavu da demonstranti idu prema njima. Kako nam je kazao ministar Emir Hrenovica Vlada je u stalnom zasjedanju i sjednica će vjerovatno biti nastavljena na nekom drugom mjestu.

 

13:57 Grupa od desetak mladića puštena je iz PU kućama, a iz nepoznatog razloga niko od njih nije htio davati izjave, na licu jednog momka vidjele su se povrede.

 

13:54 Kako saznaje ekipa "Dnevnog avaza" koja se nalazi na licu mjesta, jučer u 16 sati priveden je 14-godišnjak i pet-šest sati, kako nam je rečeno, zadražan je u policiji gdje je ispitivan i pretučen. Njemu je na KUM-u ukazana medicinska pomoć. Kako nam je rekao njegov otac ne želeći zbog straha za posao otkrivati ime, dječak ima modrice po tijelu od pendreka i kopču na usni. Kako smo saznali svi koji su bili privedeni u općinu Centar upućeni su na daljnja ispitivanja u Kantonalno tužilaštvo.

 

 13:52 Demonstranti su se pridružili roditeljima ispred PU Centar. Prisutno je jako obezbjeđenje i policija demonstrantima ne da da priđu glavnom ulazu u policiju. Uzvikuju: "Pustite nam djecu".

 

 13:48 Pred policijskom stanicom Centar trenutno se nalazi grupa od 20-ak roditelja koji od petka i subote ne znaju šta se dešava s njihovom djecom. Kako su nam kazali,  jedina informacija koju imaju jeste da se nalaze u policijskoj stanici na ispitivanju.

13:34 U izjavi za “Dnevni avaz” Pećanac je kazao da je i dalje u toku uviđaj u zgradi Vlade KS koji bi uskoro trebao biti završen nakon čega će se znati više detalja o požaru i šteti koja je pričinjena tokom demonstracija.

 

13:27 Jedna žena nosi svijeću u rukama i traži informacije o svom sinu kojeg, kako kaže, od petka nije vidjela.

 

13:21 Ispred Predsjedništva BiH trenutno se nalazi oko 500 ljudi...

 

12:59  Mubera Čampara, penzionerka, je na današnjim protestima ispred zgrade Predsjedništva BiH, ljubeći zastavu BiH, rekla da demonstranti ne žele da ruše državu, nego žele da uklone nesposobnu vlast koja ih je 20 godina gurala u propast.

- Mi od penzija ne možemo živjeti. U ovoj zemlji treba da živimo svi normalno, a ne da neko živi od 3 KM dok drugi imaju sve. Naša djeca nemaju užina, dnevno u džepu nemaju ni po 2 KM. Ovo je socijalni bunt! Iza mene ne stoji nijedan političar nego prazan stomak- ogorčena je Čampara uzvikujući da traži ostavku svih koji su na vlasti i koji su doveli narod u ovakvo stanje.

12:55 U prostorijema Direkcije za ceste KS počela je vanredna sjednica Vlade KS.

 12:46 Čuju se zvižduci i povici: "Hoćemo zakone", "Lopovi", "Ostavke", "Bando, pustite nam djecu iz zatvora", "Lopovi napolje"....

12:42 U ovom trenutku blokirana je glavna saobraćajnica. Građani traže ostavku Nikšićeve Vlade.

12:38 Učesnici današnjeg okupljanja su nam rekli da ispred Predsjendištva BiH stoje građani Sarajeva, bez imena, nacionalnosti ili stranačke pripadnosti... Oni žele da poruče vladajućoj garnituri na čelu sa Bakirom Izetbegović, Zlatkom Lagumdžijom i Nerminom Nikšićem da im neće uspjeti medijski spin o demonstrantima kao o razularenim narkomanima sa 12 kilograma droge niti izjave o demonstrantima kao ubačenom elementu sa strane. U proglasu narodnog pokreta navedeni su sljedeći zahtjevi:

 1. Javno izvinjenje Izetbegovića i Nikšića za laži koje su iznijeli na Face TV o protestima sa 12 kilograma droge i priznanje da se radi o buntu naroda

2. Povećanje minimalne penzije na 400 KM

3. Prestanak daljnjeg zaduživanja kod MMF-a, rasta cijena komunalija i uvođenje novih nameta - nedostajuća sredstva neka namire oduzimasnjem nelegalno stečene imovine kroz reviziju privatizacije, ograničavanjem najviše plate budžetskih korisnika, ukidanjem nepotrebnih putovanja, smanjenjem broja kantona, reduciranjem voznog parka....

4. Puštanje uhapšenih demonstranata i prestanak fabrikovanja laži o istim s tim da oni pojedinci koji su iskoristili opravdani bunt za krađu i palež trebaju odgovarati.

Izvor:Dnevni avaz

KOMENTARI
0

Morate biti registrovani i prijavljeni kako biste komentarisali sadržaj.