x

Ukusna musaka od povrća!

Mnogo puta do sada smo se uvjerili da za dobar i ukusan obrok meso nije uvijek neophodno.

Tu tezu potvrđuje i ova ukusna musaka od povrća.

I ljekari preporučuju da se bar jednom nedjeljno odreknete mesa u svom ručku, a to vam uz ovakav recept neće predstavljati problem.

Recept je pronađen na blogu Greekvegetarian, a donosi Lifepress magazin.

Potrebni sastojci:

    2 glavice crvenog luka, sitno nasjeckane

    3 kašike maslinovog ulja

    2 narendane mrkve

    2 čena bijelog luka, usitnjena

    2 konzerve od 400 g oguljenog paradajza

    2 kašičice cimeta

    2 kašike paradajz pirea

    kašika sušenog origana

    kašičica meda

    2 konzerve graha, 400 g proprženih gljiva ili sočivo*

    4 krompira isječena na tanke ploške

    2 patlidžana isječena na ploške debljine jedan cm

    So, biber

Bešamel sos:

    1 l mlijeka

    80 g putera

    80 g brašna

    80 g tvrdog sira

    2 jaja

 

*U originalni recept ide nešto što se zove TVP, a riječ je o konzervisanom proizvodu poznatom kao biljni protein napravljen od sojinog brašna koji je veoma teško pronaći pa kao zamjenu možete koristiti gljive, grah ili sočivo, kako je navedeno u receptu.

 

Način pripreme:

U posudu uspite ulje i stavite na šporet da se grije. Dodajte sitno nasjeckan crveni luk i dinstajte na laganoj vatri dok ne postane karamelizovan, oko pola sata, povremeno miješajući.

Tanke pločke patlidžana i krompira poslažite na veliku tepsiju, premažite uljem i pecite na gril programu u rerni 5-10 minuta.

 

Kad se luk dobro izdinstao, dodajte mrkvu, bijeli luk pa još malo dinstajte.

Dodajte paradajz, cimet, paradajz pire, origano, med i povrće ili gljive koje ste odabrali. Sve dobro izmiješajte i ostavite da prokuva pa ostavite da otklopljeno krčka na laganoj vatri oko jedan sat. Začinite solju i biberom.

 

Dok se sos kuva pripremite bešamel umak.

 

U šerpu stavite puter da se topi na srednje jakoj temperaturi, dodajte brašno i miješajte žicom za mućenje da ne zagori. Nakon što ste jedan minut pržili brašno skinite šerpicu sa šporeta i dodajte malu količinu mlijeka i miješajte da se ne stvore grudvice, nakon toga dodavajte malo po malo cijelu količinu mlijeka, dobro umiješajte, vratite šerpicu na šporet i pustite da prokuva, stalno miješajući.

 

Pustite bešamel da krčka desetak minuta, skinite sa šporeta pa stalno miješajuću umutite sir i jaja koja ste posebno umutili u maloj šerpici.

 

Na dno vatrostalne posude poslažite krompir i patlidžan, preko prelijte i rasporedite dobro ukuvan paradajz sos, a preko sosa prelijte pripremljen bešamel. Sve skupa pecite u rerni zagrijanoj na 180 stepeni C, 45 minuta.

 

Izvor: Cafe.ba/ekskluziva.ba

KOMENTARI
0

Morate biti registrovani i prijavljeni kako biste komentarisali sadržaj.