x

Uručena donacija Fritz Henkel Fondacije osnovnoj školi „Orašje“!

„Orašje“ je jedna od tri osnovne škole koje su dio projekta „Ruke prijateljstva“, a koja je tokom majskih poplava pretrpjela veliku štetu, te su se druge dvije škole angažovale kako bi pomogle svojim prijateljima i saradnicima akcijom krečenja i oslikavanja murala. Školi je uručen ček u iznosu 5.000 eura od Fritz Henkel Fondacije, a akciju krečenja je podržao i Ceresit donacijom fasadnih materijala.

MIT inicijativa, u čijem je okviru i Fritz Henkel Fondacija, podržava volontersko zalaganje zaposlenih i penzionera kompanije Henkel, pomažući im u realizaciji različitih projekata. Gospodin Pavle Mrgan, idejni tvorac projekta „Ruke prijateljstva“, 27 godina je radio u kompaniji Henkel i nakon više od 45 godina provedenih u Njemačkoj vratio se u Vajsku, svoje rodno mjesto. Želju da učini nešto dobro za svoj zavičaj ostvario je upravo putem ovog projekta, pokrenutog s ciljem edukacije djece o važnosti prijateljskih odnosa, solidarnosti i razumijevanja, ali i širenja poruke mira i međusobnog poštovanja. „Veoma me raduje što ’Ruke prijateljstva’ predstavljaju lep povod da se deca okupe bez razmišljanja o granicama i to što će postati ljudi koji znaju da se može bolje, lepše i drugačije živeti u slozi, poštovanju i razumevanju“, rekao je Mrgan. 

 

Projekat „Ruke prijateljstva“ zaživio je uz pomoć Fritz Henkel Fondacije i trenutno u njemu učestvuju učenici i učitelji tri osnovne škole: „Orašje“ iz Orašja u Bosni i Hercegovini, „Dragutin Tadijanović“ iz Vukovara u Hrvatskoj i „Aleksa Šantić“ iz Vajske u Srbiji. Cilj projekta je produbljivanje saradnje između škola u pograničnim područjima, kao i razmjena iskustava i vaspitavanje budućih generacija u duhu pomirenja i međusobnog upoznavanja. Prošle godine učesnici su se družili u Vukovaru, a u četvrtak, 16. oktobra, druženje će nastaviti u Vajskoj.

 

„Veliko je zadovoljstvo učestvovati u projektu koji omogućava razmjenu iskustva i druženje mimo svih teritorijalnih granica. Danas smo zajedno oslikali i mural, koji će ostati kao simbol i podsjetnik na pomoć prijatelja i druženje u radnoj atmosferi. Najljepše hvala našim dobrotvorima na donaciji, ona će umnogome pomoći da škola radi kao i ranije i da nastavimo da njegujemo odnose s našim prijateljima i partnerima u projektu“, rekla je Sunčana Dominković, direktorica OŠ „Orašje“ iz Orašja.

 
ekskluziva.ba

KOMENTARI
0

Morate biti registrovani i prijavljeni kako biste komentarisali sadržaj.