x

Uživanje u jesenjem odmoru!

Odmori za mnoge traju od juna do septembra, ali ipak ima i onih koji ne mogu ili ne podnose ljetne vrućine i gužve, pa bi radije na mirniji odmor u oktobru ili novembru.

Izbor destinacija je veliki, a ukoliko niste ljubitelj ležanja na plaži, evo nekoliko mjesta prema izboru theguardian.com.

Krit, Grčka

Grčka ostrva mogu izgubiti sjaj van sezone, ali južni Krit koji pripada severnoafričkoj klimatskoj zoni, uživa u suncu dugo nakon što su ostala mjesta zatvorena.

U jesen nema gužve, tako da je obilazak historijskih spomenika mnogo prijatniji, a nema ni velike vrućine. Može se i šetati po okolini, a u to vrijeme su berbe grožđa i maslina. Hotel Amos nudi smještaj s pogledom na more, a nalazi se samo pet kilometara od lučkog gradića Hanje. Najviša temperatura u oktobru je 24 stepena.

Ibica, Španija

Dok se ostatak Mediterana uspavljuje poslije ljetne sezone, Ibica je i dalje pravi bum. Uživajte u talasu oproštajnih partija, u super klubovima kao što su Amnesia i Space, koji se nadmeću ko će bolje ispratiti leto. Ako je to za vas previše, u unutrašnjosti možete uživati u agroturizmu ili u nekom spa centru. Najviša temperatura u oktobru je 23 stepena.

Marakeš, Maroko

Samo nekoliko gradova može da konkuriše Marakešu u egzotičnosti, ali ako ste za odmor, ostavite gužve iza sebe i okrenite se brdima. Tgmi je oko 30 kilometara udaljen od grada i nudi miran kompleks seoskih kuća s dvorištem.

Tamo se nalaze hamam i bazen s toplom vodom, nešto što nećete pronaći u centru grada. Dobar autobuski prevoz garantuje da ćete moći uživati u oba svijeta. Temperature u oktobru su 28 stepeni.

Algarve, Portugalija

U jesen su pješčane plaže prazne, ali šume kestenova planine Monchique su u najboljem izdanju. Na samo pet kilometara od luke Lagos možete se smjestiti u seoskoj kući iz 19. vijeka Algarve Quinta, u čijoj blizini su skrivene uvale i planine. Temperature u oktobru su oko 22 stepena.

Region Le Marke, Italija

Tradicionalna seoska kuća okružena maslinjacima i vinogradima idealna je za odmor u oktobru. Možete uživati u specijalitetima regiona Marke u jesenjim tonovima.

Možete posjetiti markete s hranom, degustirati maslinovo ulje i vino, ali i gurmanska jela od sezonskih proizvoda, kao što su kesten i tartufi. Također, možete pomoći u prikupljanju maslina. Temperatura je oko 17 stepeni.

Provansa, Francuska

Ušuškan u pospanom provansalskom selu, nalazi se kuća iz 18. vijeka La Maison de Blauzac, s bazenom i lijepom baštom. Posjeduje samo pet gostinjskih soba, elegantno i jednostavno namještenih.

Ako se umorite od sjedenja u prelijepoj bašti, možete posjetiti savršeno očuvani srednjovjekovni grad Uzes i rimski akvadukt Pont du Gard, koji se nalaze u blizini. Temperature su oko 19 stepeni.

Turska, Kipar, Egipat, Tunis, Kanarska ostrva i Sicijila također su destinacije gde su temperature u oktobru i novembru veoma prijatne.

Izvor: superodmor.rs/ekskluziva.ba

KOMENTARI
0

Morate biti registrovani i prijavljeni kako biste komentarisali sadržaj.