x

VN Mađarske: Daniel Ricciardo nadmudrio i Mercedese i Ferrarija!

Gotovo nevidljiv na stazi, ali vrlo pametnom taktikom je odradio ono što treba i dovezao svoj bolid do cilja – prvi! Alonso je drugi, a Hamilton treći.

Vrlo zanimljivu utrku gledali smo za VN Mađarske, s kojojm završava prvi dio sezone Formule 1. Utrka je počela po mokroj stazi, očekivala se kiša, no nije je bilo do kraja utrke. Ipak, svi su bolidi krenuli u utrku na “Intermedia” gumama tako da smo očekivali kako će u utrci biti – svega.

Tako se i dogodilo. Mađarska je inače vrlo teška staza za prestizanje, što smo i danas vidjeli. Na startu vodeći Rosberg (Mercedes) bježi naprijed, a Bottas (Williams) lukavo prestiže Vettela (Red Bull). I Alonsu (Ferrari) je to u trenutku pošlo za rukom, no Nijemac brzo vraća svoje mjesto. Prvih nekoliko krugova Vettel stišće Bottasa, no bez nekog uspjeha. U međuvremenu Rosberg bježi ostatku ekipe za oko 8 sekundi i sve je ponovo izgledalo kako će ponovo glatko doći do još jedne pobjede. No, utrka je krenula u potpuno neočekivanom smjeru…

 

Potpuno drugačiji “show” kreće od 8. kruga, kada Ericsson (Caterham) izlijeće sa staze i zabija se u zid. Na stazu izlazi Safety Car (SC), neki bolidi odlaze u boks, mijenjaju gume u “slikove” i tu nastaje pravi metež, poredak se u potpunosti promijenio. Taman kada je SC trebao izaći sa staze  12. krugu, u zid se zabija Grosjean (Lotus) i SC i dalje ostaje na stazi. Izlazi u 14. krugu kada se nastavlja utrka.

 

Hamilton je jako grizao. Iako je startao s 21. mjesta, poznato je kako je on majstor na mokrim stazama, tako da se vrlo brzo našao tek nekoliko mjesta iza Rosberga! Tijekom utrke vidjeli smo pregršt grešaka, udaraca bolida jednog u drugi, bilo je svega. U 23. krugu Perez (Force India) udara u zid i ponovo na stazu izlazi SC. Zadržava se do 27. kruga, a nakon njegovog izlaska sa staze bolidi su se ponovo malo pomiješali – prvi je bio Alonso, a slijedili su Vergne (Toro Rosso), Rosberg, Vettel i Hamilton. Rosberg je stiskao Vergnea, a Hamilton Vettela.

 

U 33. krugu Vettel daje previše gasa na ulasku u startno-ciljnu ravninu i okreće se na stazi, srećom bez posljedica.. U 34. krugu Hamilton nas je zabavio sa svojom odličnom vožnjom u kojoj je uspio prestići Vergnea. Vidjeli smo i kako se neki mračni oblaci nakupljaju iznad staze, ali kiša nije pala.

 

Pred kraj utrke Rosberg ponvo mora u boks, prilično su taktički loše odvezli utrku, tako da je završio iza Hamiltona. U 65. krugu Ricciardo (Red Bull) je napadao Hamiltona za 2. mjesto i u tome uspio u 67. krugu, te krenuo u napad na vodećeg Alonsa 4. kruga prije kraja! Bilo je to vrijeme iščekivanja, no mladi Australac je lukavo obišao Španjolca, očito pametnija strategija s gumama.

 

Dva zadnja kruga bila su opaka,za 2. mjesto su se borili Alonso, Hamilton i Rosberg. Alonso je imao sreće jer se Hamilton branio od Rosberga. Hamilton je toliko bio agresivan da je u jednom pokušaju Rosbergovog prestizanja izgurao njegov bolid sa staze.

 

Ipak, najveći junak utrke je pobjednik Daniel Ricciardo. Gotovo nevidljiv na stazi, ali vrlo pametnom taktikom je odradio ono što treba i dovezao svoj bolid do cilja – prvi! Najveći gubitnik je Rosberg, koji se nije popeo na pobjedničko postolje nit kao treći. Čini se kako se neprijateljstvo Mercedesovih rivala Hamiltona i Rosberga nastavlja.

 

Odmorite se sada mjesec dana. Slijedeća utrka je 24. kolovoza u Belgiji, na vjerojatno najljepšoj stazi za utrkivanje – Spa-Francorchamps. Evo i rezultata utrke.

 

Izvor: automanija.com/ekskluziva.ba

KOMENTARI
0

Morate biti registrovani i prijavljeni kako biste komentarisali sadržaj.