x

Volite mladi luk? Isprobajte ova 3 recepta!

Mladi luk, uz jaja, hren i šunku, neizostavna je namirnica na uskrsnom stolu.

Mladi luk, uz jaja, hren i šunku, neizostavna je namirnica na uskrsnom stolu.

 

Želite li svoje ukućane iznenaditi te iskoristiti mladi luk na drukčiji način, u nastavku vam donosimo tri recepta koji će zasigurno razveseliti ljubitelje ove vrlo zdrave biljke! Dobar tek!

 

Pogača s mladim lukom i svježim sirom

 

Sastojci

 

4 kom jaja

2 šalica kukuruznog brašna

2 šalica bijelog brašna

1 šalica ulja

2 šalica jogurta

1 šalica svježeg kravljeg sira

1 kom prašak za pecivo

1 žlica soli

pera mladog luka

narezane slanine

 

Priprema (vrijeme do 45 minuta)

 

Pera mladog luka sitno isjeckajte i pomiješajte zajedno sa svim ostalim sastojcima. Po potrebi dodajte mlijeka ako je smjesa pregusta. Slaninu izrežite na tanke trakice i posložite na površinu smjese. Pecite na 200 C oko 40 minuta. Ohladite, izrežite na kocke i poslužite.

 

Lepinjice s mladim lukom

 

Sastojci

 

750 g glatko brašno

1 kom suhi kvasac

2 mala žlica šećer, kristal

1 mala žlica sol

5 žlica jogurt (3.2% masti)

0,5 dl ulje suncokretovo

,.2 dl voda

500 g mladi luk

svježe mljeveni papar

50 g maslac, slani

 

Priprema (do 120 minuta)

 

U zdjeli promiješajte brašno, kvasac, šećer i sol da se sjedine. Zatim dodajte jogurt, ulje i toplu vodu i miješajte sve dok ne dobijete glatko tijesto. Uljem prijeđite preko tijesta da se odvoji od zdjele. Pokrijte krpom i ostavite da se diže oko 30 minuta.

 

Nakon 30 minuta tijesto premijesite i ostavite da se diže još oko 30 minuta. Opet tijesto premijesite i istresite na pobrašnjenu podlogu. Podijelite tijesto na 15 – 20 kuglica. Svaku kuglicu razvaljajte tanko i na polovicu stavite luk pomiješan sa soli i paprom (po ukusu). Tijesto preklopite i dobro zatvorite prstima da ne bi izlazio nadjev.

 

Tako pripremljene lepinjice pržite u tavi na vrlo malo ulja dok lijepo ne porumene s obje strane. Svaku lepinjicu, kad je gotova, premažite otopljenim maslacem. Poslužite za doručak uz čašu jogurta ili za užinu.

 

Proljetni rižoto s mladim lukom

 

Sastojci

 

1 žlica maslac, neslani

2 žlica ulje maslinovo

5 kom mladi luk

1 vezica šparoge, vrtne

1 kom limunova korica

200 g riža, arborio

600 ml povrtni temeljac

voda

60 g grana padano sira

sol, papar

 

Priprema (do 45 minuta)

 

Mladi luk očistite i narežite na kolutove, a šparoge prelomite gdje prirodno pucaju i gornji dio narežite na komade dugačke 3-4 cm. Na maslacu i maslinovom ulju popržite luk dok malo ne omekša, zatim dodajte šparoge i pirjajte oko 5 minuta.

 

Dodajte koricu limuna i rižu pa posolite i popaprite. Pirjajte 2-3 minute pa podlijte trećinom temeljca. Kuhajte uz povremeno miješanje i dodavanje temeljca (ili vode) po potrebi sve dok riža ne omekša. Skinite s vatre i umiješajte ribani sir te poslužite. 

 

Izvor: Cafe.ba

KOMENTARI
0

Morate biti registrovani i prijavljeni kako biste komentarisali sadržaj.