x

ZA MALU MARIJANU NIJE BILO SPASA: Beba preminula od poljupca!

Uprkos borbi ljekara, za djevojčicu Marijanu koja je imala samo 18 dana nije bilo spasa. Marijana Sifrit, beba stara svega 18 dana, preminula je u bolnici nakon što je poljupcem zaražena virusom herpesa od čega joj se razvio virusni meningitis. 

Njena majka Nikol da je Marijanu rodila zdravu 1. jula. Ona i beba otpuštene kući nakon porođaja, ali su već nakon šest dana morale da se vrate, jer je bebi naglo pozlilo.

 

Ljekari su odmah morali djevojčicu da stave na aparate. Otkazivala joj je jetra. Imala je unutrašnje krvarenje, a krv se nije zgrušnjavala. Ljekari su vrlo brzo otkrili da djevojčica ima virusni meningitis koji je uzrokovao herpes simplex tipa 1 (HSV-1). Većina odraslih ljudi zaražena je tim virusom, a može se prenijeti poljupcem, što je vjerovatno bio slučaj i sa malom Marijanom.

 

- Nemojte nikome dozvoliti da vam ljubi djecu - napisala je Nikol na svom Fejsbuku dok se mala Marijana borila za život. I Nikol i njen suprug Šejn testirali su se na HSV-a i bili su negativni.

 

Neutješni roditelji i dalje ne znaju ko im je zarazio bebu, piše CBC News. Infekcija virusom je bila toliko jaka, da ljekari nisu mogli da učine ništa za bebu i ona je 18. jula preminula.

 

Riječ je o tzv. groznici na usnama koja se pojavi kad smo prehlađeni, odnosno kada nam padne imunitet. Čak i kada odrasli nemaju herpes na usni, virus je prisutan u tijelu.

 

Infekcija HSV-1 je kod beba jako opasna. Neonatalni herpes kod beba izaziva oštećenje mozga i djeca nerijetko umiru. Ljekari kažu da su prvi simptomi temperatura, osip na koži, letargija i odbijanje hrane.

 

Ljekari ističu i da je veoma bitno da roditelji, ukoliko već dozvoljavaju rodbini i prijateljima da vide dijete nedugo nakon rođenja, moraju da goste savjetuju da operu ruke prije svega.

 

Neutješni Nikol i Šejn su nakon smrti svog anđela pokrenuli jaku internet kampanju, kako bi drugim roditeljima skrenuli pažnju da ovo i njima može da se dogodi.

(Alo.rs)

KOMENTARI
0

Morate biti registrovani i prijavljeni kako biste komentarisali sadržaj.