x

Za ove čudne viruse nema lijeka!

Virusi su metabolički neaktivne i zarazne čestice na granici nežive prirode i živog svijeta. Ovise o svojim domaćnima. Uzročnici su različitih bolesti. Neki su do nedavno bili nepoznati.

Misteriozna bolest u Južnom Sudanu

 

Najmanje deset ljudi umrlo je tokom ljeta u Južnom Sudanu od zasad nepoznate bolesti. Svi su imali simptome slične eboli, krvarili su, imali temperaturu i povraćali su. Testovi su pokazali da nije riječ o eboli. Razlog bolesti zasad je nepoznat, a neki vjeruju da je možda riječ o virusima koje su prenijeli komarci. Zasad nema dokaza da se bolest može prenijeti s čovjeka na čovjeka, a 75 posto žrtava bilo je mlađe od 20 godina.

 

Paraliza kod djece

 

Godine 2005. u SAD-u se pojavio misteriozan virus koji je izazivao paralizu kod djece. Više od 100 djece i mladih u SAD-u i jedno dijete u Francuskoj su završili u bolnicama zbog neobjašnjive slabosti i paralize udova. Stanje koje se povezuje s dječjom paralizom uzrokuje slične simptome, ali pošto je dječja paraliza gotovo iskorijenjena i postala je vrlo rijetka, ova je epidemija alarmirala ljekare. Naučnici su zaključili da su sva djeca koja su oboljela od novog virusa, bila ranije zaražena enterovirusom i imala su oštećenje neurona u kičmi i mozgu.

 

Virus iz morskih dubina

 

Naučnici su nedavno pronašli na dnu mora veliki broj drevnih bakterija. Ali pronašli su i novi virus koji inficira te bakterije. Naime, virusi nemaju sposobnost razmnožavanja uz pomoć vlastitih mehanizama nego ovise o ``domaćinima``. Zato naučnici misle da ovi virusi ne napadaju samo bakterije nego i druge vrste organizama na dnu mora. Prilikom laboratorijskog uzgoja i testiranja virusa naučnici su zaključili kako se ti virusi ne podudaraju ni s jednim dosad poznatim virusom, ali da su slični virusima koji su pronađeni pored podvodnih izvora metana nedaleko od obala Norveške i Kalifornije

 

Gigantski virus

 

Prošle je godine objavljeno kako će naučnici reanimirati 30 hiljada godina star gigantski virus koji su pronašli u Sibiru. Da bi se određeni virus kvalifikovao kao `gigantski` mora biti duži od pola jednog mikrona, hiljaditog dijela jednog milimetra. Mollivirus sibericum dugačak je 0,6 mikrona, a pronađen je vječnom ledu sjeveroistočne Rusije. Naučnici su takođe upozorili kako bi klimatske promjene mogle probuditi opasne patogene mikroskopske veličine. Prije nego što su htjeli ``probuditi`` virus morali su dokazati da nije opasan za okolinu.

 

Virus će pomoći u liječenju bolesti?

 

Prošle godine mediji su pisali kako su naučnici otkrili virus koji može preživjeti u kiselini koja vrije. U tome mu kao ``štit`` služi DNK. Naučnici su tada objavili kako su otkrili osnovni mehanizam otpora na toplinu, ultraljubičasto zračenje i sušenje. To im može pomoći i da se proteini i DNK ``drže cijelima i stabilnima`` u najgorim uslovima. Nadaju se da će im to pomoći u borbi s različitim bolestima.

 

Izvor: cafe.ba/ekskluziva.ba

KOMENTARI
0

Morate biti registrovani i prijavljeni kako biste komentarisali sadržaj.