x

Zašto je opasno probati smjesu za kolače?!

Ovaj neodoljiv ritual u toku pripreme kolača zapravo krije jednu opasnost, kažu stručnjaci.

 

Većina nas voli da poliže kašiku dok pravi kolač, ali koliko je to zaista opasno i može li nam zaista pozliti od toga? Stručnjaci kažu da može, kao i od svake hrane u kojoj su sastojci sirova jaja, što je čest slučaj kod slatkih filova. 

Smjesa od sirovih jaja nosi rizik od salmonele, bakterije koja uzrokuje dijareju, povraćanje, grčeve u stomaku, dehidrataciju i druge komplikacije koje je potrebno liječiti. Dolaskom ljetnje žege rizik od zaraze je uvijek povećan, pa je preporuka da jaja prije konzumiranja termički dobro obradite. 

 

Na visokim temperaturama oprezno s jajima 

Ljeti jaja treba čuvati u frižideru na temperaturi nižoj od 4 stepena, a ukoliko primijetite da je neko jaje napuklo, bez razmišljanja ga bacite. Ukoliko ni ljeti ne možete da odolite dobroj poslastici potrudite se da pravite i konzumirate one sa kuvanim filom kako biste izbjegli mogućnost zaraze. 

 

Osim opasnosti od zaraze, lizanje kašika nije ni preporučljivo ako pazite na liniju jer iako količinski lizanjem unosite vrlo malo krema, svaki dodatni unos šećera predstavlja atak na vašu liniju.

 

Izvor: krupljani.ba//ekskluziva.ba

KOMENTARI
0

Morate biti registrovani i prijavljeni kako biste komentarisali sadržaj.