x

Zašto jesti dinju!

Ako ste u potrazi za zdravom i ukusnom hranom koja izaziva zadovoljstvo, nutricionisti vam savjetuju dinje. Dinje će vas osvježiti, niskokalorične su i imaju najveću količinu beta-karotena koji je antioksidant i smanjuje rizik nastanka nekih vrsta karcinoma…

Dinja je idealna namirnica za osvježenje tokom vrućih ljetnih dana. Iako je njena prava sezona od juna do avgusta, danas se može naći u bilo koje doba godine. U piramidi prehrane dinja je u ravnopravnom odnosu sa svim ostalim voćem, zbog čega je poželjno servirati je i do četiri puta dnevno. Bez straha je mogu konzumirati i osobe sa viškom kilograma, jer u sto grama ima samo 34 kalorije, malo šećera bez obzira što je slatka, i čak 91 gram vode, pišu Nezavisne.

 

Dinja sadrži i dosta kalija, kao i vitamina A i C. Ako ste na dijeti, dinja je odlično rješenje. Možete je jesti koliko želite, bez razmišljanja o broju kalorija. Tajna dinje je u velikoj količini vode. Ona vam neće samo ugasiti žeđ, već vas može i zaštititi od sunčevih opekotina.

 

Sok od dinje će vam pomoći da se zaštitite od štetnog zračenja sunca. Dinje su bogate antioksidantima koji organizmu pomažu u zaštiti od štetnih radikala koji oštećuju stanice kože.

 

Osim ploda, koji je dobar i za uklanjanje viška vode iz organizma, mogu se jesti i suhe koštice dinje, koje se naročito preporučuju ljudima koji boluju od bolesti bubrega.

 

Dinja se ubraja u niskokalorično voće. Sadrži mnogo kalija, zbog znatnog sadržaja vitamina A, a budući da sadrži i vitamin C, kalcij, magnezij, fosfor i biotin, dinju treba konzumirati u velikim količinama. Kalij pomaže organizmu u oslobađanju viška natrija i tako smanjuje povišen krvni tlak.

 

Dva antioksidansa koja sadrži, vitamin A i C, zajedno štite organizam od kardiovaskularnih bolesti i starenja. Dinja je bogata i tiaminom, niacinom, vitaminom B6, folatima, pantotenskom kiselinom. Od minerala sadrži željezo, magnezij, bakar, kalij, mangan, fosfor. Neka nova istraživanja tvrde da beta karoten iz dinje pomaže u borbi protiv karcinoma pluća, ali i kod raka vrata maternice i želuca.

 

Za osvježenje i dobro raspoloženje priredite sok od dinje. Sok iscijedite ručno ili u sokovniku i pomiješajte sa jogurtom, medom i limunovim sokom. Tako dobivenu mješavinu pijte dva do tri puta dnevno po jednu čašu.

 

Izvor: cafe.ba/ekskluziva.ba

KOMENTARI
0

Morate biti registrovani i prijavljeni kako biste komentarisali sadržaj.