x

Zelena salata - rudnik zdravlja!

Ovo lisnato povrće smiruje nervnu napetost, jača srčani mišic, reguliše krvni pritisak i izbacuje višak vode iz organizma.

U jednom spisu koji datira iz 400. godine pre nove ere, starogrčki istoričar Herodot pominje salatu kao lijek protiv kašlja, astme, napetosti i nesanice, dok je slavni rimski ljekar Galen oko 200. p.n.e. zabilježio: "Sve teže uspijevam da zaspim, što zbog starosti, što uslijed navike da radim do kasno u noć. Da bih riješio taj problem, svake večeri pojedem činiju salate." 

Savremeni naučnici slažu se sa Galenom: salata je prirodno i potpuno neškodljivo sredstvo protiv nesanice. Pritom, sadrži umjerenu količinu gorčine i limunske kiseline, koje poboljšavaju apetit i probavu. Bogata je vitaminima I mineralima i veoma jednostavno se priprema. 
 
Salata je prava mala zelena apoteka. Bogata je mineralima - kalijumom koji jača imunitet i blagotvorno djeluje na nerve, bubrege i srce, obiluje kalcijumom koji djeluje protivupalno i od izuzetne je važnosti za kosti, mišiće, nerve, te natrijumom, zaduženim za regulaciju vode u organizmu i stvaranje sone kiseline u želucu. 
 
Sadrži veliki količinu vitamina C koji štiti organizam od prehlade, gripa i moždanog udara, a visok nivo ove supstance u krvi prevenira pojavu dijabetesa tipa 2, ali i hipertenzije jer podstiče stvaranje nitrit-oksida, materije koja otvara krvne sudove. 
 
U salati ima dosta i vitamina E (snažan prirodni antioksidans koji štiti ćelije od oštećenja i kanceroznih procesa), dok su vitamini A i B2 korisni za oči, kožu, sluznicu i polne žlijezde, zbog čega ih neki nazivaju i "vitaminima ljepote". 
 
Pored toga, sadrži I folnu kiselinu, fosfor, gvožđe, magnezijum, bakar, mangan i cink, elemente koji su neophodni za dobro funkcionisanje mišića i zdravlje kože. U mliječnom soku iz ovog povrća nalazi se vredan sastojak laktukarijum kojeg najviše ima u korenu, lisnim rebrima, mladim stabljikama i "srcu" salate. Djeluje kao blagi analgetik -ublažava bolove, smiruje nerve i uspavljuje.

 

Izvor: 24sata.info/ekskluziva.ba

KOMENTARI
0

Morate biti registrovani i prijavljeni kako biste komentarisali sadržaj.