x

Zeničani traže biciklističke staze!

Jedna od inicijatora akcije prikupljanja potpisa za uvođenje biciklističke staze u Zenici kao i jedna od organizatora današnje biciklijade Jasna Sinanović rekla je kako je biciklijada vid protesta ka vlastima.

``Kao pojedinac sam primijetila da gradu nedostaje biciklistička staza, samim tim što živimo u gradu koji je izuzetno zagađen, a da većina naših građana koristi bicikle, zagađenost bi se smanjila i za 20 posto. Osim toga, imamo velikih problema i sa parking prostorima što bi bicikli riješili, a da ne govorimo i o zdravijem načinu života kao i druženju``, rekla je Sinanović.

 

Veliki broj biciklista odazvao se današnjoj biciklijadi, unatoč hladnom vremenu.

 

``Organizatori osim Gradskog odbora `Naše stranke` Zenica su i tri biciklistička kluba iz Zenice, ``Eko forum`` te mnogi drugi. Iako je danas jako hladno, veliki broj građana pokazuje da smo svi zajedno u ovoj inicijativi i da želimo biciklističku stazu po ugledu na velike svjetske gradove. To nije bio veliki izdatak kada se pravila Glavna gradska magistrala i bilo bi puno lakše da je to odmah na početku urađeno, ali i sada postoji velika mogućnost da se biciklistička staza označi što ne zahtijeva velike izdatke i sredstva, kao ni radove, a što znaju i arhitekte i inženjeri saobraćaja kao i drugi stručnjaci``, dodaje Sinanović.

 

U okviru akcije je pokrenuta i peticija kako bi Zenica dobila biciklističku stazu. Od 1.500 potrebnih potpisa, do sad je skupljeno između 900 i 1.000.

 

Sinanović je rekla kako je markiranje određenih dijelova grada već počelo i da se nadaju pokretanju lavine reakcija i promjena u gradu.

 

Jedan od učesnika biciklijade je Nedžad Agić, član BK ``Pro-Bike Zenica``, koji je rekao kako mu današnja biciklijada predstavlja zadovoljstvo.

 

``Drago mi je biti dio tima i da je neko potakao Zenicu na pravi potez, što bi mnogo značilo za Zenicu i njene građane, a tek ljude koji vole ova dva točka više nego bilo šta drugo``, rekao je Agić.

 

Nada se uspjehu današnje akcije kako bi svi imali koristi od biciklističke staze.

 

``Želim da uspijemo u današnjoj akciji, da pokažemo da imamo kapaciteta, želje i volje da promijenimo nešto u svom gradu za dobrobit svih``, izjavio je Agić.

 

Svi biciklisti su u pratnji policijskih vozila imali priliku da se voze ulicama Zenice, od Trga Alije Izetbegovića, odakle je biciklijada krenula, Glavnom gradskom magistralom te bulevarom u Zenici do platoa na Kamberovića polju gdje je cilj ove biciklijade. Na biciklijadi je učestvovalo oko 100 učesnika.

 

tekst : anadolija

KOMENTARI
0

Morate biti registrovani i prijavljeni kako biste komentarisali sadržaj.