x

Ženska torba prljavija od WC šolje?!

Istraživanje koje je sprovela britanska kompanija  Initial Washroom Hygiene pokazalo je da veliki procenat  žena nikad ne čisti svoju torbu, piše “Alternativa-za-Vas“.

To je razlog zbog kojeg se u njoj gomilaju opasne bakterije i drugi uzročnici bolesti.

 

Kompanija je navela jako loše rezultate na temelju ispitivanja koje su sproveli na torbama koje su žene donijele na posao. Testirali su materijal i sadržaj torbi, brojne predmete koje žene nose sa sobom.

 

Svaka peta testirana torba pokazala se vrlo prljavom, u higijenskom smislu. Te torbe sadržavale su bakterije u koncentraciji većoj od onih koje se mogu naći na wc školjci!

 

Peter Barrat iz kompanije koja je sprovela istraživanje izjavio je za Medical News Today da su ženske torbe u redovnom kontaktu s rukama i s raznim površinama s kojih bakterije i drugi mikrobi završe u unutrašnjosti torbe.

 

A kada su već unutra i kada se torba ne čisti, stvara se idealna podloga za njihovo razmnožavanje.

 

“Nužno je redovno prati ruke i čistiti predmete prije nego ih stavljate u torbu`` rekao je P. Barret, objašnjavajući da je to prvi korak ka preventivi od nastajanja bacila.

 

Najopasnija podloga za razvoj bakterija su torbe izrađene od kože, pokazuju rezultati istraživanja. Koža ima pjenastu strukturu i na takvim su se torbama otkrile najveće količine bakterija i bacila.

 

Najopasniji dio torbe, prema količini bacila, su kaiševi, neovisno od kojeg su materijala izrađeni. Što se predmeta u torbi tiče, iz mikroskopske perspektive, najprljavija je bila krema za ruke. Ali štetni mikrobi su otkriveni i na mobilnim telefonima, ključevima, ruževima i maskarama, ali i drugim predmetima koji su često dodirivani.

 

Uz bakteriju E. coli, coliform, stafilokok i druge, torba se pokazala plodnim tlom i za razne gljivice i opasnu plijesan.

 

Kako “izliječiti” svoju torbu

 

Torbicu je nužno često čistiti i prati, baš kao što održavate odjeću i obuću, savjetuju zdravstveni stručnjaci. Nikad je ne odlažite na pod, pogotovo na pod bolnica, toaleta, autobusa, čekaonice i drugih mjesta kroz koja prolazi veći broj ljudi.

 

Takođe, nikada nemojte nositi voće u svojoj torbi. Okruženo je predmetima punima mikroba pa ćete ih hranom lako unijeti u organizam.

 

Imajte na umu da se bakterije, gljivice i plijesan u torbi mogu nalaziti na:

 

mobilnim telefonima

ključevima

novčanicima

naočarima

maramicama

šminki

notesima, dnevnicima

kišobranima

olovkama

 

Zato redovno čistite predmete koje često dodirujete i koji su vam gotovo uvijek negdje “pri ruci”, a stavljate ih u torbu.

 

Izvor: kolektiv.me/ekskluziva.ba

KOMENTARI
0

Morate biti registrovani i prijavljeni kako biste komentarisali sadržaj.