x

Znate li šta znači ``i`` u imenu Appleovih uređaja?!

Svi znamo da su iMac, iPad, iTunes, iPhone i Pad imena uređaja kompanije Apple, no, mnogi ne znaju šta predstavlja slovo ``i`` u tim imenima.

Odgovor na ovo pitanje se krije u prošlosti, a 1998. godine je preminuli direktor Applea Steve Jobs objasnio o čemu je zapravo riječ.

 

``Ime iMac je zapravo `brak` između uzbuđenja koje donosi internet te jednostavnosti Macintosha. Upravo je internet biti ono zbog čega će kupci od nas kupovati kompjutere. Oni žele koristiti internet jednostavno i brzo``, izjavio je Jobs na jednom od Appleovih događaja.

 

Godine 1998. je slovo ``i`` u imenu iMac značilo ``internet``, ali je to slovo dobilo i druga značenja. U Appleu vjerovatno nisu razmišljali o internetu kada su dali ime prvom iPadu.

 

Kada je iPhone predstavljen 2007. godine, jedan od njegova tri glavna faktora bio je internet, dok su preostala dva telefonski pozivi i muzika. Od tada je gotovo svaki Appleov uređaj imao neku vrstu internet konekcije, a ``i`` je izgubilo svoje prvobitno značenje i postalo je zaštitni znak brenda Apple.

 

Kompanija Apple je nastavila ulaziti na ostala tržišta proizvodnjom smartwatcha i TV boxa, ali slova ``i`` nije bilo. Umjesto toga je izabrala imena Apple Watch i Apple TV.

 

Izvor: klix.ba/ekskluziva.ba

KOMENTARI
0

Morate biti registrovani i prijavljeni kako biste komentarisali sadržaj.