x

Bono prošetao crvenim tepihom Sarajevo Film Festivala!

Svjetska muzička zvijezda i veliki prijatelj Sarajeva i Bosne i Hercegovine Bono je prošetao crvenim tepihom 29. Sarajevo Film Festivala. Vijest da je slavni pjevač stigao u glavni grad Bosne i Hercegovine obradovala je građane, ali i turiste koji ovdje trenutno borave. S Bonom je i gitarist benda U2 David Howell Evans, poznatiji kao The Edge.

"Imam bosanski pasoš i to mi je najveća čast. Mislim da smo došli ovdje sada praktično kao turisti, ovo je prelijepa zemlja i ljudi, divan grad, ovdje smo turisti koji imamo jako mnogo prijatelja. Ovo nije naš film, mi smo tu kao ljubitelji filma. Mislim da je naš dio u filmu prevelik u odnosu na naše uloge koje smo tu tada imali. Smatram da je naša uloga mala u svemu tome u odnosu na sve one koje slavimo ovdje, koji su heroji. Ono što smo mi uradili je mala stvar, ali je s druge strane ogromna za nas", kazao je Bono ekipi BHRT-a na crvenom tepihu.

Grupa U2, čiji je Bono frontmen, je u septembru 1997. godine održala veliki koncert na stadionu Koševo u okviru turneje "PopMart". Ovaj legendarni događaj bio je početak povratka normalnom životu nakon rata.

Tada je izvedena i pjesma "Miss Sarajevo", kojom su svijetu pokazali šta se događalo na prostoru BiH tokom 1990-ih.

Bono se pojavljuje u filmu "Kiss the Future" ("Poljubite budućnost"). Ova neizbježno aktuelna priča o sarajevskom otporu tokom opsade grada 1990-ih prati gradsku alternativnu scenu, koja je koristila muziku i umjetnost kako bi izazvala promjene i privukla svjetsku pažnju, a poslijeratni koncert grupe U2 bio je proslava teško osvojene pobjede grada nad nacionalizmom.

"Poljubite budućnost" opisuje iskustva ove izuzetne zajednice, koja je nastavila raditi, stvarati i živjeti u gradu tokom cijele opsade. Kako blokada traje godinama, življenje postaje čin odbrane, a rock i punk muzika inspirišu i odvlače pažnju od svakodnevnog užasa granata i snajpera.

.

.

..

.

.

.

Pahuljko / klix

KOMENTARI
0

Morate biti registrovani i prijavljeni kako biste komentarisali sadržaj.