x

progovorio

Direktor škole u koju Kosta prelazi otvorio dušu: Kako gledati dijete koje je napravilo toliko zlo, nastavnicima će biti preteško!

Direktor Osnovne škole "Dr Dragan Hercog", akademski slikar Zoran Aleksić priznao je za Republiku da će nastavnicima te ustanove biti teško da rade sa Kostom Kecmanovićem ukoliko ljekari ocijene da je sposoban za školu.

Zoran Aleksić Direktor škole u kojoj će Kosta Kecmanović pohađati 8. razred kaže da su njegove kolege profesionalci i da će zadatku obrazovanja višestrukog ubice smještenog na Klinici za neuropsihijatriju za djecu i omladinu, pristupiti timski ma koliko da već sada znaju da je zadatak težak.

- Koliko god da smo svi mi profesionalni na svom radnom mjestu, svi smo prvenstveno ljudi od krvi i mesa i sa dušom. Pogođeni smo užasnim događajem koji se desio u školi na Vračaru tako da nije lako pristupiti obrazovanju tog učenika kad kao nastavnik imaš to u svojoj glavi, ali to nam je zadatak. Desilo se veliko zlo i posljedice su katastrofalne. Ovo je presedan za sve nas i duboko saosjećam sa porodicama ubijene djece. Kao roditelj i kao prosvetni radnik duboko sam uzdrman - rekao je Aleksić za Republiku.  


Do početka školske godine ostalo je desetak dana i procedura oko zvaničnog upisa dječaka ubice u novu školu trebalo bi da bude brzo okončana. Iako direktor te škole još ne zna po kom modelu će maloljetni ubica nastaviti osnovno školsko obrazovanje po odluci ljekarskog tima, Republika saznaje da se razmatra mogućnost da pohađa nastavu individualno i na daljinu jer njegovo stanje i situacija ne omogućava dolazak velikog broja nastavnika kod njega u sobu, a posebno ne bi smjelo dopustiti da se Kecmanović miješa sa drugom djecom tokom nastave.


- Škola postoji više od 50 godina i svako dijete koje se nađe u bolnici ili na kućnom liječenju, a po mišljenju ljekara bude sposobno da prati nastavu, postaje naš učenik. Mišljenje ljekara u našem radu je veoma važno, s tim da u školi postoje timovi koji prilagođavaju nastavu i patologiji i svakom djetetu ponaosob, budući da je svako individua za sebe. Za nas je obrazovanje kreativan čin i tako ga treba shvatati. Nastavnici prilagođavaju nastavu potrebama učenika - kaže direktor Aleksić.


On ističe da je Kecmanović poseban slučaj ne samo u Srbiji nego i u svijetu, ali da će se i za njega naći prihvatljiv model školovanja kao što se iznalazilo i za djecu koja su bila takođe problematična.

- Imali smo agresivne učenike, autodestruktivne sa suicidnim idejama, ali ovakav slučaj nikada nismo imali - zaključio je direktor nove Kostine škole.


Roditelji i porodice devetoro ubijene djece i školskog čuvara revoltirani su svim vijestima o nastavku školovanja ubice.

- Pa zar njega treba dalje školovati i zašta ga spremati? On ima prava na školovanje a šta je sa ono devetoro ubijene djece zar nisu i ona imala isto pravo- pitaju se neutješni ljudi.


Izvor: Republika.rs

KOMENTARI
0

Morate biti registrovani i prijavljeni kako biste komentarisali sadržaj.